Nezavisni stav

Da li je BiH mafijaška država?

Često sam na ovom mjestu kritikovao pravosuđe u BiH jer mislim da je ta kritika potpuno zaslužena. Uostalom, i najviši predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta ne kriju koliko su nezadovoljni radom.

Međutim, želim jasno reći da su tužioci i sudije samo vrh ledenog brijega onoga što se zove uređena pravna država. To mogu biti najčasniji, najpošteniji i najdobronamjerniji ljudi  a mnogi od njih to zaista i jesu  ali pred lošim zakonima i najbolje pravosuđe je potpuno nemoćno. Više puta sam pisao da su naši zakoni često kontradiktorni, nepotpuni i loše napisani, skoro da biste mogli reći kao da su pisani s namjerom da legalizuju ilegalno. Kao da su ekonomske elite koje su opljačkale BiH kupile političare da za njihov račun usvajaju loše zakone krojene po njihovoj mjeri.

Šta ćemo ako je to stvarno tako? Šta ako su zakoni stvarno loši, a da čak i oni dobri često nemaju definisane sankcije? Šta ako se pokaže da pravosudni predmeti propadaju zato što je istraga loše sprovedena? Ko će biti kriv ako se pokaže da nema dovoljno vještaka, ili zato što mnogi nisu ni finansijski ni stručno osposobljeni da procesuiraju visokosofisticirani kriminal?

A onda, gdje je ta javnost? Zašto se svi pravimo ludi kada vidimo dojučerašnje skorojeviće koji su u nekoliko godina prešli sa bicikla u audi i pokupovali vile u najelitnijim dijelovima grada? Zašto okrećemo glavu kada predstavnici pravosudnih institucija umiru pod misterioznim okolnostima?

Razni dežurni dušebrižnici i "zaštitnici" pravne države pravosuđe skoro da koriste kao dezinfekciono sredstvo, "zabrinuto" upirući prstom u sudije i tužioce, iako su sami najveći krivci za ovaj sumanuti i nakaradni sistem.

Zato polažem opreznu nadu u monitoring koji će OEBS sprovesti zajedno sa VSTSom u kojem će, kako su nam obećali, identifikovati sistemske probleme zbog kojih nema procesuiranja političke korupcije. Da li će taj monitoring dovesti do rezultata, ili će to biti prazna priča  vidjeće se brzo.

Ja se još nadam da BiH nije mafijaška država u kojoj obični građani samo služe da na izborima zaokruže familiju koja će njihovim životima gospodariti naredne četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije