Nezavisni stav

Demografska erozija prazni učionice

Drastično smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu, kao i studenata na Bihaćkom univerzitetu, problem je koji prijeti da potpuno uruši obrazovni sistem u ovom kantonu.

Prema zvaničnim podacima, u školskim ustanovama u USK nedostaje oko šest hiljada učenika u odnosu na period od prije samo pet godina. Na prvu godinu studija Univerziteta u Bihaću u tekućoj akademskoj godini upisana su svega 562 studenta, a prije 10 godina brucoša je bilo osam puta više. U posljednjih nekoliko godina u ovom kantonu zbog nedostatka učenika i racionalizacije obrazovnog procesa zatvoreno je dvadesetak školskih objekata. Međutim, i pored evidentnog smanjenja broja učenika i studenata, godinama raste broj zaposlenog nastavnog osoblja, što je samo jedna od brojnih nelogičnosti u ovdašnjem školstvu. Preveliki broj zaposlenika u prosvjeti ogroman je problem za sistem budžetskog finansiranja, koji je ionako godinama na ivici solventnosti.

 Iako se iz resornog ministarstva obrazovanja s vremena na vrijeme stidljivo aktuelizira problematika tehnološkog viška prosvjetara, radikalnim mjerama se ne pribjegava zbog osjetljivosti socijalnog trenutka. Međutim, pravi uzroci konstantnog smanjenja broja učenika i studenata u USK determinisani su katastrofalnom društvenom situacijom i demografskom erozijom koja polako ali sigurno ruinira socijalno tkivo. Politička kriza, ekonomsko beznađe, opšti pad životnog standarda, besperspektivnost, kao i potpuna nezainteresiranost institucija sistema za probleme tjeraju mlade na odlazak s ovih prostora. U potragu za boljim životom odlaze i cijele porodice s djecom iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Iako ne postoje zvanični podaci koliko je ljudi u proteklih nekoliko godina napustilo ovu zemlju, sigurno je da se taj broj mjeri stotinama hiljada. Ukoliko se ovakav trend nastavi, pitanje je da li će za naše društvo važiti mudra izreka da na mladima svijet ostaje, jer kako stvari stoje, malo ko od njih će zaista ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije