Nezavisni stav

Deutschland über alles

Kada s prijateljima ćaskate na kafi o temama koje se tiču ovozemaljskog života i upoređujete stanje u BiH u odnosu na razvijene države i društva, naprosto sigurna opklada je da će se u svakoj takvoj priči naći Njemačka.

Velika njemačka nacija, kao pojam rada i discipline, razvijene industrije i tehnologije, jedinstvenog ljudskog mentaliteta i genetski ugrađenog čipa predodređenog na uspjeh. Mi nešto stariji, koji pamtimo relaksirajuća vremena socijalizma, jednako tako pamtimo šta je u vrijeme nekadašnjih evropskih finansijskih vratolomija i valutnih devalvacija platnog sistema značila "dojč marka".

Bio je to siguran izbor za nesigurna vremena. Ako ste vlastiti budžet željeli osigurati od mogućeg finansijskog udara, kupovali ste "dojč marke" i štekali ih gdje god i koliko god možete. Dobro vama, još bolje švercerima.

Ta vremena, međutim, davno su za nama. U svijetu su se desile globalne promjene, u Evropi također, najprije tranzicijskim procesima, jačanjem same EU i uvođenjem "eurozone". Istovremeno je to značilo i gubljenje finansijskog suvereniteta za mnoge megadržave, tako i za Njemačku, koja se, međutim, uprkos eutanaziji "dojč marke" fascinantno prilagodila novonastaloj situaciji. Jer da je drugačije ne bi bila Njemačka.

Danas je Njemačka ekonomski i politički (a bogami i sportski) tek jedan od nekoliko istinskih svjetskih lidera koji kroje poredak. Uzročno-posljedično, lijepo je, nadasve pametno, imati podršku jedne takve sile i njenog političkog utjelovljenja - kancelarke Angele Merkel. Znala je to svojevremeno i Hrvatska, zna to danas i Srbija, a napokon je pružena prilika i BiH.

Naime, svi relevantni evropski izvori najavljuju njemačku diplomatsku ofanzivu i preuzimanje dirigentske palice od EU s ciljem pokušaja rješavanja dugogodišnje krize u BiH nakon uspostavljanja nove vlasti. Dvodnevni samit u Dubrovniku i predstojeća konferencija u Berlinu samo je priprema terena za ono što slijedi. Dobro nam došli!

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije