Nezavisni stav

Direktori s lošim ocjenama

Informacija da se u RS vrši ocjenjivanje rada direktora škola vjerovatno je začudila mnoge s obzirom na to da smo navikli čuti da direktori bilo koje ustanove mogu da rade šta hoće i kako hoće, a da to niko ne kontroliše.

Tako su skoro svakodnevno dostupne informacije da je ovaj ili onaj direktor zaposlio svog rođaka, brata, prijatelja, čak i ako taj ne ispunjava bilo kakve potrebne uslove.

Često čujemo i sasvim je "normalno" da direktori daju platu svojim "miljenicima" koliko oni smatraju da treba, iako bi plate trebalo da budu u skladu ili sa Zakonom o platama, ili kolektivnim ugovorom.

Istovremeno, niko se ne pita da li dolaze na posao na vrijeme, da li su na radnom mjestu i kako obavljaju svoj posao jer bukvalno nikome ne polažu račune.

Međutim, ocjenjivanje direktora osnovnih i srednjih škola koje se počelo sprovoditi u RS jedan je od načina da se bar javnost upozna s (ne)radom direktora, iako, nažalost, vjerovatno nisu predviđene nikakve kazne za one koji su dobili slabu ocjenu od Republičkog pedagoškog zavoda i koji nisu uradili svoj posao. Ipak, ova aktivnost Republičkog pedagoškog zavoda je za svaku pohvalu jer se možemo nadati da će loše ocjene natjerati bar neke direktore da malo bolje povedu računa o organizaciji i radu škole.

Ocjenjivanje koje bi trebalo da bude sprovedeno naredne godine trebalo bi da bude sveobuhvatnije u odnosu na prethodno, u smislu da se vrednuje sve što rad direktora podrazumijeva u školama, a posebno je bitno što će savjetnici Republičkog pedagoškog zavoda biti neposredno upućeni u sam rad rukovodilaca škola. Kao jedan od bitnijih kriterija u obzir će biti uzeta i saradnja s opštinom i resornim ministarstvom, kao i stručno usavršavanje koje su prošli direktori, što bi objedinjeno trebalo da generalno poboljša rad škola i uslove za rad učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije