Nezavisni stav

Đacima bitniji lajkovi nego šta jedu

Da sve polazi iz kuće, pa tako i način na koji se djeca hrane, shvatila sam kada sam nedavno prisustvovala manifestaciji na kojoj se, između ostalog, govorilo o zdravoj ishrani i smanjenju faktora zdravstvenih rizika.

U salu u kojoj se ista održavala učiteljice su uvodile đake nižih razreda, starosti od oko devet-deset godina, a svaki drugi je u ruci imao grickalice, najčešće čips. Na prste jedne ruke sam mogla nabrojati djevojčice i dječake koji su sa sobom od kuće ponijeli jabuku, krušku, bananu, narandžu ili neku drugu voćku.

To je stvarna slika kako se djeca hrane i šta jedu za užinu ili obrok izvan kuće. Mnogim roditeljima još uvijek pojam zdrave hrane nije isti kao i nutricionistima, zato na ulici svakodnevno srećem djevojčice i dječake od 15, 16, 17 godina koji bi po svojoj težini lako mogli da se uvrste u prosječne sumo rvače, a ne u zdrave tinejdžere.

Zašto je to tako? Zato što im je pri ruci sve što deblja. U našoj tradiciji se ideal zdravlja i ljepote poistovjećuje sa korpulentnošću i rumenilom, a najčešće se iza toga krije gojaznost i visok pritisak, kojem je crvenilo lica jedan od simptoma. Nažalost, to rumenilo se može vidjeti i na srednjoškolcima koji više brinu o lajkovima na društvenim mrežama nego o tome šta su danas unijeli u organizam, koji rijetko obraduju fizičkom aktivnošću.

Kada se tome doda i želja da se bude dio ekipe, pa ko je onda blesav da umjesto sendviča u školi konzumira ovsene pahuljice ili nešto slično. To među srednjoškolcima dođe skoro kao svetogrđe, odmah budu izopšteni.

E, jedino što bi ih moglo natjerati da povedu računa o tome šta im je u tanjiru jeste jedan pogled u ogledalo. Sopstveni odraz u kojem vide da im je obim struka dvostruko veći nego što bi trebalo da bude sigurno će im dati povoda za razmišljanje. Ako već njihovi roditelji tome mnogo ne pridaju značaja i svojim nasljednicima ne kontrolišu kalorije, onda ih jedan selfi može otrijezniti i motivisati da se konačno pozabave sobom.

Vjerujem da je u tim osjetljivim godinama teže podnijeti surove komentare kolega iz školskih klupa na račun izgleda nego promijeniti prehrambene navike, zbog kojih malo fali da vaga otkaže tokom mjerenja.

Grickalice, slatkiše i gazirana pića, nažalost, konzumiraju ne samo djeca školskog, nego i predškolskog uzrasta, a mnogi roditelji u tome ne vide ništa loše jer im je važno da mališani jedu bilo šta ako već ne žele ono što bi trebalo, ne sluteći da su ti proizvodi zasićeni aditivima, šećerima, konzervansima i ko zna čime sve još ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije