Nezavisni stav

Đačke ekskurzije

Đačke ekskurzije, po nepisanom pravilu, predstavljaju veliki teret za većinu ovdašnjih roditelja, iz najmanje dva razloga.

Prvo, htjeli to priznati ili ne, obuzmu ih brige da će nestašluk djece rezultirati nekim incidentom ili nesrećom, što se, nažalost, niz puta dešavalo u bliskoj prošlosti.

Drugo, kućni budžeti u dobrom dijelu domaćinstava su prazni, a riječ je o nimalo bezazlenom trošku, koji, osim uplate, podrazumijeva i pripremu, odnosno kupovinu stvari koje učenik nosi, a o džeparcu da i ne govorimo.

Uspijeva većina roditelja nekako da se izbori s ovim problemima, i na kraju, kao što je to slučaj od prije nekoliko dana, ponekad se dogodi veliko razočaranje.

Ekskurzija učenika osmog razreda derventske Osnovne škole "Nikola Tesla" u Crnu Goru pretvorila se u utorak popodne u dramu za djecu, a noćnu moru za njihove roditelje.

Autobus kojim su se vozili zapalio se, a istragom će biti utvrđeno čijom eventualnom krivicom se to dogodilo.

Zanimljivo je da je autobus bio propisno registrovan, te da je uredno prošao tehnički pregled, koji je urađen pred polazak.

Istovremeno, s obzirom na to kakvi se krševi kod nas sve voze, moglo bi se reći da je autobus, proizveden 2002. godine, bio relativno nov.

Sve to, naravno, nikako ne ublažava nečiju eventualnu odgovornost za incident kakav se ne pamti. Da li je ljudski faktor zakazao, inspektori i policajci dužni su da utvrde, te da o tome obavijeste prije svega roditelje derventskih učenika, a onda i cjelokupnu javnost.

Možemo samo da pretpostavimo šta je sve moglo da se dogodi sa derventskim đacima. Srećom, osim materijalne štete, nema povrijeđenih, i to je u ovom momentu najbitnije.

Ali, iz cijelog ovog slučaja mora da se izvuče jasna pouka. Djeca su najveće bogatstvo njihovih roditelja, ali i svih nas. Njihova bezbjednost ne smije biti dovedena u pitanje. Ni u jednom momentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije