Nezavisni stav

Dobar komšija preči od brata

Primjer iz sela Potkalinje, gdje komšije Srbi po-mažu Bošnjacima da obnove mjesnu džamiju, svjedoči da suživot i solidarnost još postoje na području BiH. Ovo živopisno seoce, razasuto po obroncima Grmeča, prije više od dvije dece-nije poharao je ratni vihor, mještani su bili pri-morani da napuste zavičaj, njihove kuće su po-rušene, baš kao i mjesna džamija.

Potkalinje je okruženo srpskim selima, koja su također doživjela istovjetnu sudbinu u proteklom ratu.

U BEZUMNOM DIVLJANJU BOGA ARESA OPUSTOŠENA SU BOŠNJAČKA I SRPSKA IMANJA

U bezumnom divljanju boga Aresa opustošena su bošnjačka i srpska imanja, razrušene džami-je i crkve, prognani Srbi i Bošnjaci, ucvijeljene brojne porodice. Već duže od dvadeset godina povezuju se rastrgane niti i obnavlja kakav-ta-kav život na prostoru Podgrmeča. Bošnjaci u Potkalinju ponovo grade džamiju i kažu kako im u tim aktivnostima pomažu komšije iz Hašana, Dubovika i ostalih susjednih srpskih sela.

Jednoglasni su u ocjeni kako su komšijski odnosi više nego dobri, ljudi se međusobno po-sjećuju, druže i sarađuju, posebno na ekonom-skom polju. Suprotstavljene nacionalne ideolo-gije, koje su ih u prošlosti razdvajale, ustupaju pred realnim životnim problemima, koji danas u jednakoj mjeri pogađaju Srbe i Bošnjake, ali i druge narode koji žive na ovim prostorima.

U selima Podgrmeča danas se izuzetno teško živi, s obje strane međuentietske linije razdvaja-nja problemi su isti. Opustjela sela, katastrofal-na putna infrastruktura, uništena i dotrajala elektromreža, prekomjerna sječa šume, nedos-tatak posla i podrška poljoprivredi, životna su pi-tanja koja u jednakoj mjeri muče i ujedinjuju Bošnjake i Srbe.

Oduvijek je na ovim prostorima važilo nepisano pravilo da je dobar komšija preči i od brata. Mo-žda se baš u ovoj izreci ogledaju praiskonske vrijednosti suživota i tolerancije na ovim prosto-rima. Njegujući takve vrijednosti, gradimo i sebe kao bolje ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije