Nezavisni stav

Dobili smo svašta, i...

Daytonski sporazum "slavi" dvadesetu godišnjicu postojanja. Od prvog dana je bio predmet kontroverzi uz tek pokoji neuspješni pokušaj izmjena.

Njegovo tumačenje je vjerovatno najbolji odraz političkih prilika u kojima živimo, naše slabosti i nedoraslosti da pristanemo da realnost koju živimo promijenimo bar tako da prostim okom vidljive stvari postanu prioritet.

Bio sam jedan od ljudi izabranih u prvu postdejtonsku Parlamentarnu skupštinu BiH kada nam je visoki predstavnik podijelio odštampanu originalnu verziju Daytonskog ustava napisanog na engleskom jeziku. Tada nam je to izgleda bio jedini svima zajednički i razumljiv jezik.

Anegdota koju rado prepričavam desila se prije skoro 20 godina, poslije prvih poslijeratnih izbora u BiH, kada su nas stranci prvi put probali sastaviti u upravo izabrani državni parlament. Nakon održanih izbora, uslijedio je čitav niz peripetija u vezi s mjestom održavanja sastanka na kojem je trebalo dogovoriti i konstituisati državne institucije vlasti. I tada, kao što je slučaj i do danas, zahtjevi su bili da se pregovori vrše na raznim dijelovima BiH kako bi se ispunili demokratijom i Daytonom utvrđeni nacionalni kriterijumi.

Zbog pritisaka međunarodne zajednice i potrebe da što prije počnemo raditi u porušenoj zemlji dogovoreno je da mjesto održavanja sastanka bude Zemaljski muzej u Sarajevu. U jednoj od prostorija sklonjeni su eksponati i unesene jednostavne stolice kako bi se parlamentarci konačno okupili. Toga se i sada fotografski sjećam, ali ono što me i danas veseli je natpis na pločici s nazivom muzejske postavke koja nam je ustupila mjesto. Na njoj je, na engleskom i na našem jeziku, stajao još davno prije rata urađeni natpis "Bosnia and Herzegovina Gone Spiecies - Izumrle vrste Bosne i Hercegovine" .

Kako sam se tada nasmijao, tako mi i danas upravo ta uspomena često popravi dan.

Daytonom smo dobili prestanak oružanog sukoba. To je nazvano mir!

Dobili smo jednu državu, dva entiteta i tri konstitutiva naroda, ostale i građane u njoj, deset kantona u jednom i jedan distrikt baška. Dobili smo status "države eksperimenta". Dobili smo i mogućnost da umjesto ljudi, građana jedne države, budemo taoci politika umišljenih ekskluzivnih predstavnika i kvazizaštitnika vlastitih naroda i "vlasnika" njihovih interesa. Dakle, dobili smo svašta i...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije