Nezavisni stav

Dok čekamo katastrofu

Prirodne i masovne katastrofe u BiH nisu pitanje da li, već isključivo kada će se desiti. A desiće se: bilo u vidu zemljotresa, koji će srušiti novoizgrađene višespratnice na kojima su investitori štedjeli i na željezu i betonu, dok su nadzorni organi glavu okretali na drugu stranu; poplava - kada će kroz neizgrađene nasipe voda ponovo prodrijeti u naselja u plavnim područjima, na kojima ona uopšte nisu ni smjela biti izgrađena; odrona zbog ilegalne gole sječe šume u organizaciji ili prećutnoj saglasnosti države; požara, jer nam ne rade helikopteri; hemijskih katastrofa, jer nema inspektora; lančanih sudara zbog loših puteva; epidemija zbog nehigijenskih uslova ili suša jer nema kanala za navodnjavanje.

Po već ustaljenom običaju, na katastrofe mislimo samo kad se dese, a novcem kojim bismo mogli preduprijediti neke od najstrašnijih posljedica krpe se budžetske rupe. Ko još ima luksuz da razmišlja o katastrofama dok živi na kredit i otplaćuje preplaćene stanove uz astronomske kamate?

Hoće li o tome misliti političke partije, preokupirane time kako napuniti džepove tajkunima koji su uzurpirali institucije? Administracija koja samo gleda kako naštimati javne konkurse za rodbinu, kumove i prijatelje? Akademske elite koje su se stavile u službu nacionalista za čiji račun pišu deklaracije da nas vraćaju u prošlost umjesto da nas pripremaju za neizvjesnu budućnost bez državnih penzija i javne socijalne zaštite?

Kada se, dakle, katastrofe dese, podići ćemo nemoćno ruke u vazduh, apelovati na dobre ljude širokog srca širom svijeta, zvaćemo u pomoć NATO, tražiti hranu i pitku vodu, krov nad glavom i poneku toplu riječ da nas utješi kako će na kraju sve biti dobro.

Kao i dosad, brigu o pripremama na katastrofe vodiće potplaćeni vatrogasci i policajci, bez opreme, resursa i brige države. Brinuće NATO-ov tim za odbranu od katastrofa i troje ljudi u nekoj maloj zaboravljenoj kancelariji čije apele odavno niko više ne čuje.

I naravno, kada se katastrofa desi, svi će biti šokirani, zatečeni i iznenađeni. I pitaće se za koji klinac nam služi država i zašto je takvu plaćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije