Nezavisni stav

Domino efekat

Vlastodršci u Republici Srpskoj su odlučili da "pomognu" radnicima željeznica tako što će donijeti "Lex Specialis", zakon po kojem će ovi moći ići u penziju čim navrše dovoljno godina staža bez obzira na životnu dob.

U nekoj drugoj zemlji, a ne na brdovitom Balkanu, to bi bio dobar potez. Jer kako penzija i otpremnina, umjesto otkaza ili proglašenja tehnološkog viška, da budu loši? U ovom slučaju ipak jesu.

Donošenjem ovakvog zakona Vlada će otvoriti Pandorinu kutiju, iz koje će joj domino efektom u narednih nekoliko godina izaći pet, šest, deset preduzeća i ustanova s istim zahtjevom. I šta onda? Hoće li donijeti isti zakon i za njih? Ili je ovo samo privremeno gašenje vatre bez razmišljanja o dugoročnim posljedicama? Prije će biti da je ovo zadnje. Željezničari su pokazali da im je izaći na ulicu i blokirati prugu isto kao i "pijanom zapjevati", dok drugi nisu bili toliko oštri.

Zašto se željezničar razlikuje od radnika "Kosmosa", doktora kome nije uplaćen doprinos već deset godina, svih onih koji su otjerani ili pobjegli glavom bez obzira iz ZIBL?

Zakon o radu, kakav god da je, garantuje svim radnicima jednakost, ali izgleda da neće biti ispoštovana. Ovim što je urađeno samo je bačena koska među napaćeni narod, koji se svaki mjesec ionako pita šta da radi tih 20 dana između dvije plate.

Nimalo nevažno je pitanje odakle će se isplaćivati sve te silne penzije? Da li je iko i pomislio koliki će ovo biti udar na Fond PIO? Hoće li se dodatna sredstva pronaći novim nametom za građane ili kreditom?

Nemam ništa protiv željezničara, ali zato imam protiv raspakivanja sistemskih zakona, kako bi se riješile godine partijskog zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije