Nezavisni stav

Država bez imovine

Knjiženje vojne i državne imovine u BiH jedini je preostali uslov za zatvaranje OHR-a i sigurno jedno od najkrupnijih političkih pitanja, na čije rješavanje ćemo još dugo čekati.

Živi bili pa vidjeli, jedini način da se ovo pitanje riješi je da sva imovina koja nije neophodna za vršenje vlasti institucija BiH bude uknjižena na RS, FBiH i opštine.

Proteklih dvadeset godina je učinilo svoje, dobar dio imovine je razgrabljen, gruntovno i katastarski preveden na pojedince, opštine ili entitete, a sve bi na taj način bilo završeno da Pedi Ešdaun 2005. godine nije nametnuo neke zakone u vezi sa zabranom raspolaganja imovinom u BiH i od tada se ništa ne zna i nije urađeno praktično ništa.

Pitanje državne imovine je i dalje otvoreno, a, kako stvari sada stoje, i u ovakvim političkim odnosima to pitanje je nerješivo, barem dok ne bude donesen zakon o državnoj imovini čiji nacrt već godinama kupi prašinu u Savjetu ministara BiH. 

BiH je država bez državne imovine! Apsurd, ali za BiH ništa novo.

Najava ministra odbrane BiH da se počelo sa knjiženjem vojne imovine priča je koja traje godinama, ali bez ikakvih rezultata. Taj isti ministar prije gotovo godinu dana rekao je isto, i od tada na državu, odnosno Ministarstvo odbrane nije uknjiženo ništa, osim dvije-tri lokacije koje su na poklon dobili od opština u FBiH.

Očekivano, RS neće dati svoju imovinu sve dok ne bude donesen zakon koji će biti plod dogovora i koji će omogućiti da OHR ode iz zemlje i da se jednom za svagda riješi pitanje državne imovine.

Umjesto da se BiH bavi svojom imovinom po svijetu, posebno onom na obalama Hrvatske i Crne Gore, kako to obično biva zabavila se sama sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije