Nezavisni stav

Država kao krava muzara

Ako bismo iz bilo kojeg razloga i bilo kojim povodom napravili kratku anketu među građanima s pitanjem: "Šta vas najviše iritira u vođenju zemlje i institucijama BiH", dobili bismo nesumnjivo interesantne odgovore od kojih neki, pretpostavljamo, ne bi bili za ove redove.

Sav nakupljeni gnjev građana BiH u prethodne dvije decenije uzrokovao je novu pojavu. Niko se, naime, pred kamerama i diktafonima više ne libi javno reći šta misli o vlastima ove zemlje. Kako gledaju na njihov nadrealni svijet luksuza i vlastitu bijedu u kojoj žive. Imaju li vjere da će jednog dana univerzitetska diploma nešto značiti u zemlji partiokratije, u kojoj je, ma kako (ne)obrazovan ili glup bio, najlakše do posla ako si stranački aktivista.

Suština ovakvog stanja dovela je do pojave permanentnog nepotizma u institucijama države i oba njena entiteta. I to na svakom koraku, u svakoj direkciji, agenciji i službi. Muževi i supruge, švaleri i ljubavnice, majke i sinovi, očevi i kćeri, amidže, strine, tetke, svekrve i rođaci svih koljena zaposjeli su pozicije, zajahali budžet i isisavaju svaku marku iz države koja u njihovom slučaju predstavlja potentnu kravu muzaru!

Davno je to prestalo da bude javna tajna, bilo kakva tajna, ali šta vrijedi. Možemo samo da prozivamo, i to činimo uvijek kada saznamo. Uradili smo to i u slučaju supružnika Akšamija, supruga Nevena i supruge Amele. On je direktor Agencije za državnu službu već pet, a ona šefica Pravne službe u jednako utjecajnom RAK-u već 10 godina! I ne samo to. Amela bi sutra na sjednici Vijeća ministara mogla da bude imenovana i za šeficu Žalbenog vijeća u državnoj vladi, koje odlučuje o svim institucionalnim sporovima.

To je to "vrzino kolo" u koje su se uhvatili odabrani, bez obzira na političku, nacionalnu i ideološku pripadnost. Predstave za javnost su jedno, a međusobna podrška radi "uvaljivanja" i isisavanja krave muzare do iznemoglosti nešto sasvim drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije