Nezavisni stav

Država nema odgovor

U BiH veliki problem predstavlja trgovina ljudima. Izvještaji domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima kažu da su to najčešće djeca i žene.

Djeca su najosjetljivija kategorija u društvu, a posljednjih godina u svim većim centrima u BiH stalno se susrećemo sa djecom koja prose na trgovima, ulicama, u tržnim centrima i kafanama. Sve to odvija se pred očima ljudi, ali i policije. Društvo, ali i država, međutim, rijetko adekvatno reaguju na ovu pojavu.

Djeca koja na ulici mole da im udijelite sitniš uglavnom su neadekvatno obučena, prljava, nepočešljana i neuhranjena. Izložena su počesto i ljutnji okoline jer su uporna da im se da novac, a i pritisku organizovanih grupa koje ih upućuju na "posao".

Veliki broj ljudi na društvenim mrežama objavljuje kako viđa "bijesna auta" koja ujutro na ulice "ispuste" tu djecu, ali niko ništa ne čini da to prijavi vlastima. Svi su dušebrižnici na internetu, a niko neće da učini nešto konkretno i pokuša spasiti bar neke od te djece.

Tužno je što je širokoj javnosti malo poznato da su ova djeca izložena i fizičkom zlostavljanju ako ne donesu dovoljno novca, nakon što se završi "radni dan".

Odgovorni se sjete jednom u godini da apeluju na građane da prijavljuju takve stvari, te da "ne daju novac djeci, jer time plaćaju kriminalce, a ne pomažu tim sirotanima".

Za ovakvu situaciju odgovorno je društvo, ali prije svega vlast, jer nema adekvatnog zakona koji bi štitio najranjiviju kategoriju u društvu, a to su djeca.

Teško je i ženama, posebno onoj kategoriji koja je na pragu punoljetstva, jer su sve češće na meti trgovaca bijelim robljem, koji sada imaju modernije metode i traže žrtve na internet društvenim mrežama. Stoga, djevojke oprez! Roditelji, provjeravajte šta pišu vaša djeca i s kime razgovaraju na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije