Nezavisni stav

Država nemoćna pred migrantskom krizom

Nesretni i očajni migranti koji žele preko granice, među njima veliki broj žena i djece, te kordoni policije pod punom ratnom spremom slike su koje ovih dana iz Unsko-sanskog kantona obilaze svijet.

Stotine migranata provode hladne noći u blizini graničnih prelaza, spavaju pod otvorenim nebom i nadaju se kako će popustiti karike tvrdog policijskog lanca koji je opasao pogranično područje. Zabilježeno je i više bliskih susreta migranata i policije, fizički sukobi i povrijeđene osobe, među njima i djeca, a s hrvatske strane granice podignuta je protunavalna ograda te postavljeni vodeni topovi.

Vlasti te zemlje su odlučne, poručuju kako migranti nisu dobrodošli i da će upotrijebiti sva sredstva kako bi se spriječio njihov dolazak. S druge strane, migranti poručuju kako su oni samo ljudi koji bježe od rata, bijede i smrti i da imaju svoje želje, nadanja i snove. Mole dopuštenje kako bi svoj, hiljadama kilometara daleki put, okončali u nekoj od zapadnoevropskih zemalja gdje ih, kako smatraju, čeka njihov Eldorado.

Niko u ovome trenutku ne zna kako će se rasplesti cijela ova situacija, koja je u potpunosti paralisala životne tokove i funkcionisanje Unsko-sanskog kantona. Tek kada su građani Bihaća, koji je vremenom pretvoren u pravi migrantski geto, demonstracijama pokazali kako je kap prelila čašu, načinjeni su prvi konkretni koraci ka rješavanju ovog problema. Policija je postavila kontrolne punktove na ulazu u kanton i vraćaju sve migranti koji autobusima, vozovima ili privatnim vozilima pokušavaju doći na ove prostore. Istovremeno, nastoje se obezbijediti adekvatni smještajni kapaciteti u kojima će migranti provesti zimu.

Međutim, rješenje krize je još daleko, samo u Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi 10.000 migranata i bez obzira na restriktivne mjere koje se poduzimaju, očekuje se da će njihov broj i dalje rasti. Jednostavno, oni žele da budu u blizini hrvatske granice kako bi mogli nastaviti svoje putovanje. Ono što se sa žaljenjem može konstatovati jeste da su vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini  pokazale potpunu tromost i indolentnost u upravljanju migrantskom krizom. Po ko zna koji put se ispostavilo kako ovako složen i komplikovan državni aparat, sa nedefinisanim i rasparčanim nadležnostima, te slabom koordinacijom, nije u stanju da odgovori na iole krupniji izazov s kojim se susretne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije