Nezavisni stav

Državni posao

Zaposleni u državnoj službi ne griješe, uspješno obavljaju svoje zadatke i ističu se u svakom pogledu, a svi oni koji ih prijavljuju za nerad, javašluk i nezainteresovanost su zlonamjerni.

Tako bi se u najkraćem mogao opisati izvještaj o sprovedenom ocjenjivanju državnih službenika u Republici Srpskoj, a u kojem su svi do jednog dobili prolazne ocjene.

Niko od armije koju čini više od 5.500 ljudi nije dobio negativnu ocjenu za svoj rad, pa se može zaključiti da je njihov izbor u službu u stvari bogom dan dar i pun pogodak.

Međutim, treba spomenuti jednu malu, ali jako bitnu stvar, a to je da "dnevniku" sa ocjenama nisu imali pristup oni kojih se rad državnih službenika najviše tiče, a to su građani.

Njih niko ništa nije pitao iako se s njima svakodnevno susreću, a ponekad i od njih bukvalno i zavise. Na samom kraju, ogroman državni aparat plaćaju upravo građani. 

Umjesto da ih oni ocijene, taj posao umjesto njih odradili su njihovi nadređeni. Oni su inače uglavnom u kancelarijama iznad, rijetko kada silaze u šalter-sale i uglavnom su postavljeni po mandatu pa im nije u interesu da ulaze u sukob s bilo kim.

Sve ovo, nažalost, pretvorilo se u ispunjavanje zakonske obaveze i zadovoljenje forme ili narodno rečeno "otaljavanje posla".

Šteta, jer od svega se mogao napraviti ozbiljan i koristan instrument preko kojeg bi se rad u državnoj upravi učinio boljim, učinkovitijim i kvalitetnijim.

Ovako se potvrdila činjenica da se do državnog posla teško dolazi, ali da se sa njega još teže odlazi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije