Nezavisni stav

Duvaj, vjetre, da prodišemo

Javno smo zažmirili na najveće zagađivače vazduha, a crni smog koji se vijori iznad najvećih postrojenja u BiH redovno pali crvene lampice koje vrište od indeksa zagađenja.

Nadležne službe građane redovno upozoravaju kada se upali znak za uzbunu da izbjegnu boravak napolju jer je vazduh opasan po zdravlje.

Izbjegnite, kažu, boravak napolju, ali dođite obavezno na posao, dovedite djecu u školu, vrtiće, požurite autima, jer pored tolikog zagađenja ovaj dim iz auta dođe mu kao "ublaživač".

U zemljama koje vode računa o kvalitetu vazduha, svjesni da je on uzrok mnogih bolesti, jer su, razumije se, radili cijele studije o tome, na mnogo nižim vrijednostima indeksa zagađenja obustavljali su sve dok se zrak ne pročisti. Međutim, nama je crni dim koji udišemo postao potpuno normalna stvar.

Koliko nam je to normalno najbolje govori rečenica iz jedne nadležne službe kada smo ih upitali šta su preduzeli jer je mjerna stanica u njihovom gradu registrovala veoma visok stepen zagađenja, a oni su nam rekli da to nije ništa jer je jednom taj indeks bio još veći.

Lukavac, Tuzla, Sarajevo i Živinice samo su neke od lokalnih zajednica koje svake zime dišu na škrge u nadi da će barem biti vjetra koji će rastjerati otrovne čestice.

Ove zime, kažu ekolozi, građani opština gdje su zagađenja najveća imali su mnogo sreće jer je bilo vjetra koji im je jedini saveznik, pored maski koje sad već nose kada indeks zagađenja bude baš preko deset puta veći jer na ove manje količine otrova u zraku već su potpuno navikli.

Nadu ulivaju studije koje će se u narednom periodu vršiti kako bi se barem uvidjelo ko su najveći zagađivači, a dok na red dođu konkretne mjere kako bi se umanjile štetne emisije, nadaju se da će bar vjetra biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije