Nezavisni stav

Džaba pucate u novinare

Dafne Karuana Galicija je u svom posljednjem tekstu napisala da gospodin Šembri tvrdi da nije lopov. Šembri je Kit Šembri, šef Kabineta premijera Malte Džozefa Muskata, a njih dvojica su, pak, s još jednim članom vrhuške razotkriveni kako se lagodno brčkaju u vodama ofšor kompanija, preko kojih su izvlačili novac koji je za malteške pasoše u zlatnim potocima tekao iz Vlade Azerbejdžana. Da, i premijerova žena.

"Prevaranti su na sve strane, situacija je očajna", napisala je na svom blogu. Sat kasnije bila je mrtva.

"Malteški soko", žena koja je novinarka i WikiLeaks u jednom, ona koja je razotkrila finansijsku pantljičaru o papirima iz Paname, koja je jačinom atomske bombe potresla planetu razotrkivajući carstvo prevara u kojima se brojni svjetski zvaničnici nisu libili da na ruke operu ko zna koliko novca. Žena koja je svojom britkošću, hrabrošću i profesionalnošću Vladu najmanje članice EU dovela pred svršen čin.

Ona zbog koje su razni budžetski puni novčanici i njihovi jataci, kad se pogase svjetla i kad ih popusti svilena kravata ili negliže, lijegali sa zebnjom, pa zorom kliktali na Running Commentary. Blog koji dnevno posjeti oko 400.000 ljudi, što je bezmalo cijela populacija Malte.

Novinarstvo je hljeb sa bezbroj kora. Ko god misli drugačije, pregrdno se vara. Bez nas, novinara, živjeli biste u siromašnijem svijetu. Neznanja, tišine, ispraznosti i bez mogućnosti vlastitog mišljenja. Zato vas često i bolimo - kad progovaramo, kad ukazujemo i razotkrivamo. Zato ste nas u posljednih 25 godina ubijali na svakom koraku. Čak 1.253 novinara su u tom periodu skončala širom svijeta radeći za svoj komad hljeba, jer su postavljali nezgodna pitanja.

Ali dok god tražimo odgovore, pišemo, objavljujemo, emitujemo, dok god progovaramo o svemu s one druge strane, koju nerijetko pokušavate zataškati, prikriti, upakovati u celofan lažnog sjaja, postojaće nada da živimo u slobodnom i boljem svijetu. Jer, istina je naše prvo i najjače oružje. I možete nas nazivati bijednim piskaralima, proganjati, zastrašivati, pucati u nas, nećemo ga položiti ma kolika da je cijena te borbe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije