Nezavisni stav

Evropo, ne boj se mlijeka iz BiH

Koliko je samo u BiH proteklih mjeseci bilo zadovoljstva, prije svega među proizvođačima mlijeka i mliječnih prerađevina, ali i među institucijama entiteta i BiH, kao i među samim narodom, jer su nam nakon dugog čekanja vrata za izvoz mlijeka i njegovih proizvoda bila otvorena od 26. avgusta ove godine.

Toliko toga su nadležne entitetske i bh. institucije uradile na polju otvaranja tih vrata, kako na samom terenu među proizvođačima, tako i kada su u pitanju zakonski propisi i usvajanja potrebnih evropskih standarda u proizvodnji.

Sve je bilo spremno i svi su kao ozebli sunce čekali taj 26. avgust ove godine, kada su čak i kamioni natovareni mliječnim proizvodima krenuli put Evropske unije, tačnije nama najbliže EU zemlje, Hrvatske, gdje smo i prije izvozili najviše proizvoda. Međutim, sve u BiH, i proizvođače, i predstavnike institucija na putu prema granici dočekao je "vruć šamar" ili možda slikovitije rečeno "hladan tuš" - Evropska komisija je zbog žalbe jedne od članica EU suspendovala odluku o počeku izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u EU, koja je trebalo da počne baš na taj dan - 26. avgusta ove godine.

Težak udarac za BiH, koja je toliko toga učinila da ispuni potrebne uslove. Nepoznato je o kojoj je zemlji riječ, ali se spekuliše da je žalbu uložila Hrvatska, prve komšije BiH. Da li smo to od njih očekivali ili nismo, pitanje je za nadležne institucije, koje su bolje upućene od nas običnih građana.

Međutim, ko zna zašto je ovaj "hladan tuš" dobar za BiH u ovom trenutku. Može biti dobar da nas prosto osvježi i razbudi i da konačno prestanemo da vjerujemo slijepo svakom ko nam nešto obeća ili odobri. Pored toga, hoćemo li ikada upotrijebiti neku kontramjeru, na šta imamo pravo? Poruka za zemlju iz koje je došla žalba: "Nemojte se bojati mlijeka iz BiH, ono je kvalitetno, ispravno i neće zagušiti vašu industriju, kao što ni vaše mlijeko već godinama ne zagušuje našu industriju!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije