Nezavisni stav

Evropski standard za balkanski novčanik

Bosna i Hercegovina uvodi evropske standarde kada su cijene osnovnih životnih potrepština u pitanju, apsolutno ignorišući činjenicu da ih stanovništvo ne može iznijeti na svojim leđima i zaradama, koje su manje od socijalne pomoći u razvijenim zemljama.

Mit o tome kako je bez obzira na visoke zarade Evropa skupa za život definitivno je pao ove sedmice, kada je ustanovljeno kako je gorivo u Austriji jeftinije nego u BiH.

Jer, automobil više nije luksuz, već prijeka potreba, tako da je i gorivo dio te osnovne potrebe neophodne za ubrzanu svakodnevicu.

Važno je napomenuti da, osim automobila, gorivo pokreće i brojne druge procese, koji su kada se gleda BiH uglavnom negativni. U slučaju usvajanja neke nove akcize cjenovno ćemo napasti i Berlin i Njemačku.

Opet, vjerujem kada bi nekog političara u BiH koji je zagovarao uvođenje dodatnih akciza pitali da prokomentariše ovaj paradoks, njega ne bi čudilo to što je gorivo u BiH skupo u odnosu na životni standard, nego bi ga zbunilo što je ono u Austriji jeftino.

Stoga, ako neko negdje bilježi razloge koji ga sa jedne strane vuku da ostane ili sa druge tjeraju da ode, ovu recku može da ucrta na desnu stranu.

Na njoj već postoje plusevi za bolje plate, obrazovanje, zdravstvo, jednakost pred zakonom, bezbjednost i, što je najbitnije, šansu da od svog rada živimo život dostojan čovjeka.

Građani su u ovoj državi na prvom mjestu samo onda kada se nešto sakuplja, dok ih nigdje nema kada se nešto dijeli.

Sakupljamo za poplavljene, bolesne, zadužene i za svakog kome je pomoć potrebna, a što realno nije naša briga, dok od drugih ne dobijamo ništa osim onog što smo krvavo zaradili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije