Nezavisni stav

Ferari i borba za goli život

Raslojavanje u našem društvu je sve veće, zbog čega su sve veće i razlike između onih koji se razbacuju novcem i onih koji se bore kako da prežive.

Naime, u prvih devet mjeseci ove godine jedan vlasnik je za svog četvorotočkaša izdvojio vrtoglavih 386.200 KM, što je za mnoge građane ove zemlje gotovo nezamisliva cifra koju ne mogu zaraditi ni za čitav život.

Prosječnom građaninu jedne od bolje stojećih evropskih zemlja ovakav automobil je misaona imenica, a našem građaninu potrebno je oko 38 godina i oko 465 prosječnih plata, da ne potroši nijednu marku ni na šta drugo, da bi sakupio ovu vrtoglavu cifru za ferari 488 spajder, tip F142.

Sa jedne strane, za neke građane u BiH nema krize, jer među deset najskuplje uvezenih automobila nijedan nije vrijednosti ispod 200.000 KM, a sa druge strane, osmočlana porodica Kostadinović iz Banjaluke bori se sa neimaštinom. Pored neimaštine, porodica se suočava i sa bolešću teškog oblika mišićne distrofije dvojice dječaka, a jedna od najvećih želja im je i da nabave deset metara drva da zagriju kuću i prežive zimu. Takvih porodica ima na hiljade u ovoj "napaćenoj zemlji", koja spada među najsiromašnije u Evropi.

Dokle smo to stigli i ima li ili nema krize za naše građane? Suština nije da li krize ima ili nema, nego u raslojavanju društva, u vremenu u kojem jedni olako troše novac i onih koji se bore za goli život.

Nabavku ovako skupih automobila mnogi povezuju sa političarima ili sa ljudima bliskim političarima. Ne treba nikoga osuđivati i kriviti za nabavku tako skupih vozila, svako ima pravo da svoj novac uložiti gdje želi. Ono što bi trebalo je definisati da li je novac koji je za nabavku tako skupih vozila bio oporezovan i da li su po tom osnovu plaćene obaveze prema državi, kako bismo mogli pomoći porodicama koje su socijalno ugrožene. Ako se radi o firmi, provjeriti da li je plaćen sav porez koji je firma ostvarila na osnovu kojeg je mogla da potroši novac na tako skupa vozila.

Ako je novac pošteno zarađen i ako su plaćene sve obaveze, vlasnicima ovih automobila želim udobnu, sigurnu, ali ne i prebrzu vožnju, jer naše vlasti nisu u stanju pomoći ni najugroženijima, a kamoli srediti puteve na kojima bi se mogle razvijati velike brzine takvim automobilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije