Nezavisni stav

Fudbal talac politike i huligana

Prekinuta utakmica u Beogradu između Srbije i Albanije pokazala je dvije stvari - da su navijački huligani inventivniji od UEFA i policije i da je fudbal i dalje talac politike i huligana.

Letjelica na daljinsko upravljanje s provokativnom zastavom iznad stadiona Partizana bila je samo okidač za huligane s tribina da krenu u svoj pohod sličan onom iz Đenove 2010. Čak je i glavni akter italijanskih nereda, famozni Ivan Bogdanov, bio na terenu da istjera pravdu.

Istina je da je ovaj meč iskorišten kao pozornica za političke obračune, kao i da su Albanci sve ovo zakuvali, a Srbi se, što bi narod rekao, "primili kao blesavi", ali činjenica je i da je organizator utakmice (Fudbalski savez Srbije) opet zakazao.

Iskreno, nikome nije ni palo na pamet da bi se Albanci, kad već ne mogu na tribine, dosjetili sofisticirane mašine da isprovociraju prekid i nerede, ali nejasno je otkud čovjek kojeg je cijela Evropa zapamtila po huliganizmu na stadionu i kako se to opet desilo da navijači pored ozbezbjeđenja utrčavaju na teren i to sve pred očima delegata UEFA.

Izgovori da to nije niko očekivao ne drže vodu jer je ovaj meč proglašen za utakmicu visokog rizika pa zato u Beogradu nije bilo albanskih navijača na tribinama, kao što neće biti srpskih u revanšu naredne godine.

Bez obzira na to šta UEFA odlučila i ko izvukao deblji kraj, iz ovog slučaja bi pouku mogao da izvuče ne samo Fudbalski savez Srbije i već i F/NS BiH.

Prošlo je vrijeme kada su se navijači huligani dovijali kako da na teren unesu bengalku ili petardu, danas se to radi drugačije. Neki navijači su, pokazao je to ovaj slučaj, već odavno u modernoj eri i ništa ih neće spriječiti da istjeraju svoje, a vrijeme je da to i fudbalski savezi shvate. Sve dok se to ne promijeni, ovakve scene će se ponavljati, a fudbal će ostati na margini i biti obična lutka kojom upravlja politika.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije