Nezavisni stav

Gasna politizacija

To da će Evropska energetska zajednica za nekoliko dana na samitu u Skoplju BiH najvjerovatnije izreći nove sankcije zbog nepoštovanja pravila EU u vezi s energetikom više i nije neka novost. BiH kasni u svim mogućim poljima i oblastima, kasne odgovori na upitnik, kasni kandidatura za EU, ne implementiraju se IPA projekti, pa zašto ne bismo kasnili i u oblasti energetike?

Energetska zajednica je organizacija EU i ostalih zemalja na evropskom kontinentu s ciljem da zajedno promovišu standarde u oblasti energetike koji se tiču ekologije, slobodnog tržišta, energetske diverzifikacije i planiranja energetske infrastrukture. Ovaj region je interesantan zato što kroz njega prolaze važni energetski koridori s istoka, pa EU želi obezbijediti da svi igraju prema pravilima EU.

U BiH je, osim poslovične lijenosti, neodgovornosti i aljkavosti, koji su karakteristika i neenergetskih projekata, prepreka i to što se kroz energetsku politiku prelamaju i pitanja državnog uređenja. Primjera radi, treba li zakonodavstvo iz oblasti gasa da bude na nivou države, kako smatraju Bošnjaci, ili na nivou entiteta, što žele u RS? S obzirom na to da će način na koji će ovo pitanje biti uređeno u BiH posredno odrediti i državnu strukturu, očigledno je da je ovdje najmanji problem kako će se obračunavati cijena kubnog metra gasa.

S obzirom na to da svaki od konstitutivnih naroda ova suštinska pitanja vidi na potpuno različit način, neće biti dogovora ni u oblasti energetike, ni upitnika, ni IPA, ni evropskog puta, ni članstva u NATO, ni u bilo kojem drugom bitnom pitanju.

Jedini način na koji ova pitanja mogu biti "otkočena" je ujedno i najstrašniji: ako EU odluči da bh. političkim elitama progleda kroz prste i za kriminal i korupciju i dozvoli im zastrašivanje, gušenje medijskih i drugih sloboda, naše elite bi u znak "zahvalnosti" zauzvrat mogle da potpišu sve evropske ugovore koje pred njih stave na sto.

Rezultat bi možda mogao izgledati kao "brži" evropski put, ali cijena koju bi platila evropska ideja bila bi prestrašna. Govorim na vrijeme, da kasnije ne kažu da nisu upozoreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije