Nezavisni stav

Gatački rudnik "bez uglja"

Rudnik i termoelektrana Gacko, koji posluje u okviru sistema "Elektroprivrede RS", nalazi se u zaista velikim problemima.

Prošlu godinu završili su sa gubitkom nešto manjim od deset miliona maraka, dok su pravi problemi tek pred njima i mogli bi da nanesu velike posljedice.

Suština je u tome da ovo preduzeće na svojim zalihama ima uglja za svega još oko dva mjeseca, a da još nisu ušli u postupak skidanja sloja zemlje, odnosno otkrivki, sa drugih lokacija kako bi došli do u proizvodnji im potrebnog energenta.

To upućuje na izvjesnu mogućnost da ovo preduzeće, odnosno njegova termoelektrana od juna ove godine prestane s radom, što bi svakako bio udarac za elektroenergetski sistem RS.

Problem je u tome što se ovo preduzeće, kada su u pitanju otkrivke, nalazi u zaostatku od oko 20 miliona kubika, a što se teško može nadoknaditi u vrlo kratkom roku.

Iz svega se postavlja logično pitanje ko će odgovarati za tolike zaostatke u radu u ovom rudniku, koji je u ranijim godinama za potrebe otkrivki zemlje angažovao i plaćao i treća lica, jer nisu imali i nemaju dovoljno mehanizacije za obavljanje tih poslova. Sve to treba podrobno istražiti i utvrditi gdje su bili propusti koji mogu dovesti do prekida proizvodnje struje u ovom gigantu.

Međutim, ako je vjerovati planovima Uprave ovog preduzeća, preduzet je niz aktivnosti kojima će se pokušati premostiti sadašnje, možemo slobodno reći teško stanje u RiTE Gacko. Čeka se na eksproprijaciju novog kopa i na dobre vremenske prilike, kako bi se sljedećeg mjeseca krenulo s radom i pokušala obezbijediti kontinuirana proizvodnja. Ukoliko bude kašnjenja u dinamici realizacije tog plana, proizvodnja će biti zaustavljena. Iz Uprave tvrde da je moguća kraća obustava. Pred nama je...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije