Nezavisni stav

Gdje je nestao multietnički duh Sarajeva?

Skrnavljenje pravoslavnog groblja u Sarajevu je kukavički čin, koji predstavlja razbojništvo i nedostatak opšte kulture, ali i svetogrđe.

Zašto je nekome stalo da ruši spomenike na grobljima, prvo u Kaknju, zatim na gradskom groblju "Bare", te na pravoslavnom groblju u Briješću u Sarajevu i zašto su to u sva tri slučaja pravoslavni grobovi?

Kakva se to poruka šalje komšijama pravoslavne vjere - Srbima u Sarajevu, zašto Sarajevo iz dana u dan pokazuje neko drugo lice, a ne ono po kojem je oduvijek, vijekovima bilo poznato - multietničko, multikulturalno? Gdje je nestao taj duh i zašto ga više nema?

Nažalost, ni živi nemaju spokoja, a mrtvi ne počivaju u miru zbog kukavičluka i neodgoja pojedinaca. Kad pišem pojedinaca, jednostavno želim da kao građanin Sarajeva vjerujem da su to pojedinci, da u ovom gradu još postoji zrno ljudskosti, da ima dovoljno onih koji će se boriti da to zrno posiju i da iz njega iznikne ono što je ovom gradu prijeko potrebno - da se vrati onome što je njegova bit, srž, a to je miran život jednih pored drugih, poštovanje drugog i drugačijeg i ljubav prema svojim komšijama.

Sarajlija nije samo Bošnjak, samo Srbin ili samo Hrvat, biti Sarajlija nekada je bila "nacionalnost", pripadnost gradu, sada je to rijetkost.

Sramim se čina svojih sugrađana, sramim se u ovom momentu što sam Sarajka, jer sam naučena da je različitost bogatstvo, da treba njegovati dobre odnose sa svima i da ljude ne treba cijeniti po nacionalnoj pripadnosti i svrstavati ih u torove. Jednostavno je - ili si čovjek ili nisi.

Zbog toga vlast u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, koja je ponajviše odgovorna za ovakvo stanje duha ljudi koji žive u ovom gradu, treba da radi na tome da stvori bolje uslove života za sve, a ne da građane ovog grada, ali i cijele BiH, dijeli u nacionalne torove i konstantno čini sve da se normalan svijet osjeća ugroženo na prostoru cijele BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije