Nezavisni stav

Gdje su Kinezi?

Ako neko i dalje misli kako će govedarska farma "Farmland" iz Nove Topole, kod Gradiške, ponovo stati na noge, najbolje bi bilo da ode pred kapiju ovog preduzeća i razuvjeri se.

Trava i korov visoki su preko dva metra, objekti zapušteni, a putevi zarasli. Goveda na ovom posjedu više nema, kao ni vrijedne poljoprivredne opreme. Ostali su samo zidovi i ruine, u kojima vlada tišina.    

U blizini ovog preduzeća, a koje je pravni sljedbenik nekadašnjeg kombinata "Mladen Stojanović", ponekad se pojavi i koji ojađeni radnik kako bi se prisjetio dobrih vremena, ali i raspitao da li je dolazio ko iz Uprave, kako bi se informisao o svojim teško zarađenim parama.

Ovdje više nije glavno pitanje da li se može ponovo početi s radom, nego šta se to još može prodati kako bi se namirili dužnici koji čekaju u redu, a koji je poprilično dugačak. 

Malo je šta ostalo vrijedno kako bi se namirili radnici koji su tužili preduzeće i dobili.

"Šapu" na nekretnine stavili su država i banke, kako bi obezbijedili sebe i svoja potraživanja, tako da je veoma upitno da li postoji bilo šta vrijedno što bi se moglo unovčiti. U pitanju je preslikan slučaj kakvih je ranije bilo na hiljade, a gdje su radnici uglavnom ostajali kratkih rukava.

Zbog svega ovoga priča o dolasku kineskih investitora koji sa sobom nose kofere pune novca u najmanju ruku izgleda smiješno, jer ko bi pri zdravoj svijesti i pameti ulagao u ruševine kada mu je isplativije da krene sve ispočetka.

Sve i da dođu, pitanje je koliko bi uspjeli da se pozicioniraju na tržištu na kojem postoji veliki broj ozbiljnih igrača koji su svoju poziciju izgradili za vrijeme dok se u "Farmlandu" uživalo u državnim podsticajima i kreditima, koje sada niko ne vraća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije