Nezavisni stav

Geniji u tuđini

Možda je lakše biti genije nego naći osobu koja to shvata, izreka je koju sam nedavno pročitala, a u slučaju sistema u kojem živimo mogla bi se formulisati da će genije i talente sa ovih područja u inostranstvu svi brže-bolje prepoznati i zadržati ih, samo Bosna i Hercegovina i nadležni u njoj to ne mogu shvatiti. Nije im stalo ni mrvicu.

A za sigurnim mrvicama hljeba preko granice bježe kolone mladih.

Kada čujem vijest da je neko sa ovih područja uspio u  svijetu, postigao zadivljujući rezultat, u isto vrijeme sam i ponosna i tužna jer nisu ostali ovdje, već karijeru i sreću grade na tuđem govornom području.

Proteklog vikenda jedna od najčitanijih vijesti po portalima i u drugim medijima nije, napokon, bila crna hronika, nisu bili ljubavni jadi poznatih, niti politička prepucavanja, već priča o  doktorici Mireli Delibegović, rodom iz Tuzle. Ona je u Škotskoj sa svojim naučnim timom izumjela čudotvorni lijek koji čisti arterije i pokazuje odlične rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2 i raka dojke.

Ova naučnica je skromno za "Nezavisne" ispričala o tom uspjehu, koji je zadivio stručnu javnost, te podvlačeći da joj je san bio da nađe lijek za bolest za koju ga trenutno nema. U prvi plan nije isticala sebe, već tim, nije se žalila na prepreke u životu, nego se fokusirala na cilj - pomoći čovjeku.

A skromnost bi morala biti vrlina onih koji nemaju nikakvih drugih vrlina, kod većine naših političara koji ne čine ništa da se izgradi perspektivnost.

Rekla nam je da su se u Velikoj Britaniji uvijek poštovali težak rad i intelektualne sposobnosti, što joj je olakšalo prilagođavanje poslije odlaska sa roditeljima iz Tuzle, a stipendije su prštale sa svih strana.

 Da je ostala ovdje, možda bi njeni roditelji morali dizati kredite, kao i mnogi, da školuju djecu, a karijeru bi joj sputavali politički i preko štele postavljeni šefovi.

Još jedna priča o talentu je uljepšala protekli vikend, a u pitanje je učenica iz Modriče  Neda Simić, koja je osvojila UNESCO nagradu za najbolji esej napisan na engleskom jeziku. Mirela i Neda su naši najbolji ambasadori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije