Nezavisni stav

Glas za spas

Slučajni putnik namjernik kroz BiH ovih dana može se naći u čudu. Gdje je došao, u kakvu je to državu nabasao?

 Zar je to ona siromašna i ratom razorena BiH, u koju je međunarodna zajednica zbog pukog opstanka morala da usisa milijarde maraka milostinje?

Naprotiv, sve upućuje na suprotno. Ulice vrve raspoloženim prolaznicima koje iza svakog ugla, na svakoj banderi i bilbordu, pozdravljaju nasmiješeni političari, poručujući im da i njih mogu načiniti bogatim i slavnim kao što su i oni sami. U okruženju velelepne građevine, luksuzna vozila, moderno odjevene žene, naprosto "ljubičice cvatu" na svakom koraku.

Izborno je vrijeme. Nastupio je trenutak kada u BiH sve izgleda nadrealno, pomalo i futuristički, jer ulog je od neprocjenjivog značaja. Za jedne, četiri godine na pozicijama moći, za druge iste te četiri godine muke i zavisti. Četiri godine neprestane borbe da u neke naredne četiri godine zamijene mjesta.

Uistinu, svaki izborni ciklus u BiH nova je apsurdna priča iz domaće političke kuhinje u kojoj je krajnjim konzumentima - bh. građanima naprosto nametnuto preteško breme. Da li uopće izaći, odnosno za koga glasati, kome vjerovati, da li ikome vjerovati, šta mogu dobiti, a šta izgubiti? Da li dati glas za kratkoročni boljitak, ili za dugoročnu strategiju razvoja društva? Gdje su u svemu tome mladi, oni najmlađi, naša djeca? Kakva je tek njihova budućnost u državi u kojoj i dalje imamo dvije škole pod jednim krovom i neprestane nacionalno-obrazovne tenzije?

Činjenica je da su opći izbori 2014. po mnogo čemu ključni, odsudni za budućnost BiH, ali i karijere određenog broja ljudi koji tako gledaju na njih. Sve ili ništa - poruka je s kojom polako ulazimo u sam finiš kampanje i otuda sva ta nevjerovatna rafalna paljba i međusobne optužbe o izbornoj krađi. Ogromna je stoga odgovornost na liderima da zadrže mir i dostojanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije