Nezavisni stav

Gola sječa šume

Ko će gazdovati šumama u Federaciji BiH i kako će se podijeliti plijen - najnoviji je razlog sukoba u FBiH.

Da se kriza iz Parlamenta FBiH prenijela i u Vladu zorno svjedoči činjenica da je sjednica izvršne vlasti odgođena u četvrtak. Iako su se iz Vlade pokušali pravdati da je riječ o obavezama, a ne sukobu između ministara HDZ-a i SDA, činjenice i izjave predstavnika ovih stranaka govore drugačije.

I dok SDA ne želi prepustiti gazdovanje šumama kantonima jer to znači da neće imati kontrolu u kantonima s hrvatskom većinom, iz HDZ-a tvrde da se ovakvim stavom krši Ustav FBiH i oduzimaju prava kantonima i općinama.

Da je sada već riječ i o krizi u Vladi FBiH svjedoči i izjava njenog premijera Fadila Novalića, koji je rekao da je možda dobro da Vlada napravi malu pauzu u zasjedanju, jer svakako nema podršku parlamenta.

S druge strane parlamentarci opozicije, ali i pozicije tvrde da je FBiH u najvećoj krizi dosad, te da je ona kulminirala zbog toga što se partneri HDZ i SDA svađaju oko plijena.

I dok ova sapunica zvana "kriza u FBiH" traje, šuma u Federaciji BiH nekontrolisano se siječe. BiH je zemlja koja je jedna od najbogatijih u regionu, pa čak i u Evropi kada su u pitanju šumska bogatstva. Međutim, šuma u BiH se nekontrolisano i neplanski siječe i ukoliko u FBiH u što skorijem roku ne bude donesen zakon, postoji bojazan da će ovo prirodno bogatstvo u potpunosti biti uništeno.

Nažalost, prema istraživanju koje je rađeno prije tri godine, BiH se nalazi na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva, a šume u BiH od nelegalne sječe jedino štite još zaostale mine.

Međutim, to predstavnicima vlasti u FBiH nije važno, njima je važno kako će podijeliti plijen, ko će dobiti više, a šta će biti sa šumom o tome niko ne brine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije