Nezavisni stav

Golim rukama na vatrenu neman

Da neke opštine u RS nemaju ni osnovnu opremu protiv gašenja požara, odnosno da na vatrenu neman, ukoliko bi se desila, vatrogasci moraju bukvalno golim rukama, pokazala je i revizija učinka na temu tehničkog opremanja vatrogasnih jedinica od 2013. do 2017. godine.

Slična situacija je, najvjerovatnije, i u mnogim lokalnim zajednicama u FBiH. Dobro je što je i revizija pokazala koliko je alarmantno stanje, ali je pitanje da li će to uticati na nadležne da se uhvate u koštac sa gorućim problemom neopremljenosti vatrogasaca.

Nadležni vole da probleme guraju pod tepih, iako dobro znaju da gdje ima dima, može biti i vatre.

Nama, običnim građanima, a pogotovo onima koji žive u područjima koja se posebno ljeti bore s vatrenom stihijom, nije bila potrebna revizija da pokaže na koji način se suočavaju s požarom koji bjesni oko kuća. Dešavalo se prošlih sezona da na nekim područjima vatrogasci nisu imali ni naprtnjače, a neke vatrogasne jedinice čak se muče s manjkom uniformi.

Iako se dijelovi za moderna vatrogasna vozila proizvode u BiH, po najsavremenijim standardima, kod nas je situacija na terenu kao iz crno-bijelih filmova, jer, kako je navedeno i u reviziji, vozila u većini vatrogasnih jedinica su u oko 70 odsto slučajeva stara preko 20, pa i 30 godina. Sad zamislite situaciju kad vatrogasci žurno krenu da gase neku paljevinu pa usput moraju da stanu zbog kvara na vozilu.

Istaknuto je da neke lokalne samouprave nisu adekvatno trošile novac namijenjen za opremanje vatrogasnih jedinica, ali zato nadležni kad ih neko pita zašto vatrogasci nisu dobro opremljeni odgovaraju frazom: "Nema para".

Direktna materijalna šteta u proteklih pet godina od požara bila je oko 25 miliona KM, stradalo je 58 života. Zar ovo nije preglasno zvono za uzbunu da se ovako poražavajuća situacija mora zaustaviti?

Iako ima i primjera da su neke vatrogasne jedinice dobile moderna vozila i bolju opremu, ne treba stati na tim slučajevima, već da svaki vatrogasac bude odlično obučen i opremljen za intervencije ako dođe do požara. Da se možemo u njih pouzdati, ako zatreba, a ne moliti se da padne jaka kiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije