Nezavisni stav

Gordijev čvor

Rudari se spremaju za masovne proteste koji će se, sudeći po najavama, održati 27. jula. Simbolično ili ne kao potencijalni datum za održavanje protesta pominje se Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu.

Biće to prvi put nakon 1990. godine da komorati i drugi uposlenici u rudarskom sektoru protestima iskažu svoje nezadovoljstvo koje tinja bezmalo dvije decenije.

Epilog je to dugogodišnjeg nerada u vlastitim redovima, nehata, korupcije, nepotizma i ko zna čega, ali i nesposobnosti vrhuške "Elektroprivrede BiH" da od formiranja koncerna pa naovamo krene u eliminaciju kukolja u rudarskom žitu.

Težnja Saveza sindikata radnika rudnika FBiH da se iz proizvedenog kilovat-sata električne energije za modernizaciju, bolje rečeno humanizaciju rada komorata izdvaja fening i po predstavlja kamen spoticanja u pregovorima sa Vladom FBiH.

Međutim, aktuelna Vlada FBiH, kao i prethodna, ima ogromnih kadrovsko-koalicionih problema, a ministarstvo u čijem je resoru rudarstvo i energetika nema ministra. Gordijev čvor koji je očit, prljavi veš koji je nakamaran nema ko raspetljati i oprati.

Linija se mora podvući prije nego rudnici, a samim tim i kompletan elektroenergetski sektor dožive potpuni kolaps. Jasno je kako se mnogi žele "ogrebati" o dio kolača nastalog nakon prodaje električne energije u državnim i inostranim okvirima.

Sa koncernom ili ne, evidentno je kako se iz dana u dan gubi kapital u rudnicima, odnosno da su gubici toliki da bi se u razvijenim zemljama najprije pokrenuo stečaj pa tek onda finansijska konsolidacija.

Gordijev čvor biće teško, možda i nemoguće rasplesti, a da se ne zatalasa kompletan sistem u FBiH. Još su u rukavicama sve tri strane. Svako ima svoju stranu priče, i "Elektroprivreda BiH", i Vlada FBiH, a i Savez sindikata radnika rudnika FBiH. Ko će platiti ceh?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije