Nezavisni stav

Gorivo je još skupo

Iako su vozači u BiH konačno dočekali masovno niže cijene na benzinskim pumpama, prostora za dodatno pojeftinjenje i te kako ima, jer vrijednost nafte na svjetskom tržištu vrtoglavo pada.

Tome u prilog idu i drastične razlike u cjenovnicima od mjesta do mjesta pa je tako u nekim gradovima litar dizela 1,72 KM, a u drugim dostiže dvije marke.

Očigledno je da vlasnici benzinskih pumpi, koji na lokaciji gdje posluju imaju monopolistički položaj, kroje cijene po sopstvenim apetitima i time zgrću astronomsku zaradu.

Problem je i što se država ponaša pasivno prema ovakvom stanju, što je, ruku na srce, i razumljivo, budući da se u državnu kasu po osnovu nameta slijevaju ogromne cifre.

Naime, od svakog litra goriva koji platite, državi ste dali 0,30 do 0,40 KM za akcizu, 0,15 KM za održavanje puteva, 0,10 KM za izgradnju autoputeva, i naravno, platili ste i PDV.

Računica je jednostavna: ako za godinu vaše vozilo potroši samo 240 litara goriva, za "zatezanje" saobraćajnica ste izbrojali 36, a za izgradnju autoputeva 24 marke.

To nisu male cifre, ako se zna koliko automobila ima u BiH - državi sa najlošijim putevima i skromnom kilometražom autoputeva.

Dakle, suština je u tome da još plaćamo preskupo gorivo i da ono može dodatno da pojeftini, a istina je da ovaj siromašni narod iz svog novčanika velike svote daje vlasnicima benzinskih pumpi i državi.

Od ovih prvih, dobija gorivo koje je, uvjeren sam, dosta lošijeg kvaliteta nego što je to slučaj u bogatijim zemljama, a šta imamo od države kojoj punimo budžet - pitanje je na koje ne treba davati odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije