Nezavisni stav

Guši zrak, guše mjere

Zrak u Sarajevu guši građane već danima. I tako svake godine u isto vrijeme. S pravom su ljudi prvo psovali "graditelje" i one koji im dopuštaju gradnju na mjestima gdje hotelima i tržnim centrima blokiraju ionako slabo strujanje zraka pa se "čestice" zadržavaju i završi se na apelima građanima da ne izlaze, kao da si to mogu priuštiti.

Proglašavaju se razne, stručno nazvane, epizode, a krajnja, ona uzbuna, proglašena je u subotu kao odgovor i mjera za smanjenje zagađenosti. Tu počeše još gore psovke. Kantonalni nadležni uđoše u uvođenje sistema "par-nepar" tablica naglo i ne baš pripremljeno. Nezgodno se ta mjera "potrefi" na Božić pa se kritikama pridruži i kardinal Vinko Puljić, i to u propovijedi na božićnoj misi. Ljudima nisu ponudili baš neku alternativu sa prevozom. Da ne govorim da će se u ionako slabije zagrijanim stanovima, posebno u starim zgradama, dodatno sniziti temperatura. A računi za grijanje neće biti umanjeni. Kažu u ministarstvu da su auta i individualna ložišta najveći zagađivači. Tačno je da auta u Sarajevu ima i previše jer čovjeku gdje god da krene treba sat i kusur vremena. Evo, auta su, recimo, riješili po glavi stanovnika, a šta će sa kućama koje lože ćumur, gume, plastiku. Hoće li im zabraniti da se griju jer nemaju novca za bolje? I hoće li ikada uraditi nešto da im osiguraju za istu cijenu ekološki prihvatljivo gorivo?

Vjerujem da mnogi nisu slušali vijesti u subotu naveče pa ih je policija juče zabezeknute upozoravala. Bilo ih je i koji su svjesno krenuli u kršenje "apsurdne zabrane". Mrmljajući u bradu dosta ih je ipak ispoštovalo odluku vlasti pitajući se kako će prevoziti djecu do škole i vrtića, kako će na posao. Mnogi su izabrali da ne kupuju kartu za loš javni gradski prevoz jer im je jeftinije, po džep i po zdravlje, ići autom. Tramvaji i trolejbusi, ruku na srce, voziće besplatno, ali kakva korist mnogima koji su kilometrima daleko od njih. Autobusi s druge strane nisu besplatni. Oni zagađuju, a ima ih ipak veliki broj. Naravno, taksisti su izuzeti iz zabrane jer važe za javni gradski prevoz, ne zato jer ne zagađuju, ali njihove cijene džep većine ne može podnijeti, pogotovo ne svaki dan. Pitanja s pravom postavljaju i vlasnici auta koji su prešli na plin. Plin ne zagađuje, plaćaju na njega porez svake godine, a sada im prijeti 500 do 1.000 KM kazne ako se drznu voziti ga svaki dan. Šta će reći oni što su platili auto onoliko koliko iznosi nečija desetogodišnja zarada, auto koji ima visoke norme. Šta će reći i gosti, turisti kojima se nada grad Sarajevo plativši skoro četvrt miliona KM za doček Nove godine.

Ne uzdamo se u vlast, nego u prirodu, neki i u Boga, da će nam ovih dana donijeti malo vjetra i svježine i rastjerati prljavštinu makar iz zraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije