Nezavisni stav

Haška knjiga

Presudom na suđenju nekadašnjim čelnicima Hrvatske Republike Herceg Bosne, koji su osuđeni na 111 godina zatvora, na kojem se Slobodan Praljak, jedan od njih, ubio ispijajući otrov, Haški tribunal je stavio ključ u bravu (zvanično 21. decembra).

Ovom presudom Hag je zatvorio posljednju stranicu svoje knjige, koja nije baš impresivna u smislu njegovog osnivanja, tj. privođenja i suđenja optuženima za ratne zločine i koliko-toliko satisfakcije porodicama žrtava za gubitak voljenih.

Naime, niti jedan narod na prostoru bivše Jugoslavije nije zadovoljan radom haškog pravosuđa, a to naročito dolazi do izražaja kada se izriču presude pripadnicima "mog naroda". Srbi su kivni jer je njima Tribunal izrekao najviše robije, dok je malo ko odgovarao za zločine nad tim narodom. Hrvati su bijesni jer su se, po njihovom mišljenju, oni branili, a ne, kako je navedeno u presudi hrvatskoj šestorki, učestvovali u agresiji na tlu susjedne zemlje. Bošnjaci, koji imaju tek poneku presudu za ratne zločine, su nezadovoljni što Hag nije izrekao više presuda za zločine počinjene nad pripadnicima tog naroda.

Nažalost, i domaće pravosuđe, koje između ostalog radi na procesuiranju ratnih zločina, ne razlikuje se od haškog. Opet ista priča, presude, nezadovoljstva, tako da nam i to neće donijeti ništa novo.

Istina je da su se na prostoru nekada nam zajedničke države dogodili strašni zločini, na svim stranama. Zločin ima ime i prezime i ko god da ga je počinio treba da odgovara i robija. Ali, ne može pravda da bude selektivna, da neko bude osuđen, a neko ni osumnjičen, a kamoli optužen. Ne može zločin da se favorizuje, pa da pripadnici jednog naroda u zatvorima provedu i desetinama godina više nego drugi.

Ponavljam, zločin je zločin i tu priče nema, a odgovarati mora onaj ko ga je počinio. Dok tako ne bude, nema sreće ni u mom, ali ni komšijinom dvorištu, jer svakog boli gubitak najbližeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije