Nezavisni stav

Hladne noći u šatoru

Bivše radnice Fabrike obuće "Fortuna" Gračanica više od 40 dana spavaju naizmjenično u šatorima ispred nekadašnje fabrike, gdje su ostavile radni vijek, zdravlje, a izgleda i život. I to je prava slika ove zemlje. Patnja.

Umjesto da mlađe radnice rade na nekim novim radnim mjestima, starije da uživaju u penziji i unucima, one spavaju u šatorima spuštajući svoje dostojanstvo na dno. One bitku biju sa trulim sistemom, pokvarenim zakonodavstvom i sudstvom i do kosti ogoljenom istinom kako zaista živi radnička klasa u  Bosni i Hercegovini.

Direktor "Fortune", protiv kojeg je podignuta optužnica za kriminalne radnje i koji je u pritvoru, godinama je, kažu, uništavao fabriku preko svoje tri nove otvorene firme. Radnici kažu da ih je tretirao kao robove za platu od 200 maraka. Uhapsila ga sada država, ista ona koja je dozvolila mu to sve. Radnice su godinama upozoravale, nije ih imao ko čuti. Nisu ih čuli oni kojima su samo pare bitne, koji su prodali svoj obraz, svoj narod, svoju zemlju. I lažu li nas, lažu i dalje. Bez trunke ljudstva.

Zamotane u marame, vunene čarape, ogorčene, razočarane, ugnjetavane, ubijene u pojam,  spavaju u šatorima tražeći svoja prava. Smrznute ruke griju na ono još malo drva što imaju da nalože.

One nisu usamljene. Tuzlanski kanton godinama živi sa radničkim patnjama. Bezbrojni štrajkovi, protesti, blokade saobraćajnica, štrajkovi glađu, kopanje grobova, vezanje za kapiju, prijetnje skakanjem sa silosa samo su neki od očajničkih pokušaja izbezumljenih radnika da dobiju svoj staž i svoje plate.

I radnice "Fortune" i svih drugih uništenih firmi pokazuju koliko je država zakazala. Koliko je dopustila da se uništi sve što se moglo uništiti i da sada svi sa zebnjom strahujemo kakva nas budućnost čeka. Kakav će svanuti drugi dan. A noći sve hladnije. I u šatoru i van njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije