Nezavisni stav

Huliganizam bez granica

Ni 104. vječiti sarajevski derbi, koji su u subotu na "Grbavici" odigrali Željezničar i Sarajevo, nije bio ono što treba da bude - praznik fudbala. Nažalost, opet su glavnu ulogu, umjesto fudbalera na travnjaku, preuzeli huligani na tribinama.

Još jednom su pokazali da huliganizam i ponašanje "navijačkih grupa" u našem društvu ne poznaje granice, a ni vjeru i naciju. Umjesto da na utakmicu dođu i navijaju za svoj klub, huligani dođu na stadion kako bi pokušali povrijediti protivničke pristalice bez obzira ko su i odakle dolaze. Ovoga puta jedni druge su pokušali povrijediti sugrađani, ljudi koji se vjerovatno često sretnu i na sarajevskim ulicama.

U nedjelju je bilo pakleno na sjevernoj tribini stadiona "Grbavica", samo što su ovoga puta policijske snage reagovale na pravi način. Istina, bilo je povrijeđenih, ali očigledno se sa huliganizmom na sportskim borilištima ne može boriti drugačije nego na silu udariti silom. 

Nakon što su "Manijaci" s jedne i "Horde zla" s druge strane razmijenili vatru, tačnije gađali se bakljama, petardama, stolicama i svime ostalim što im je palo pod ruku, policija je uspjela smiriti strasti. No, gostujući navijači nastavili su bacati pirotehnička sredstva na snage sigurnosti, što je izazvalo oštru reakciju policije.

Takozvane navijače u BiH izgleda da ništa ne može opametiti, pa ni mrtva glava Vedrana Puljića, koja je pala prije pet godina u huliganskom obračunu "Škripara" i "Hordi zla" u Širokom Brijegu. Ostaje nam da se nadamo da se takav scenario, bez obzira na brojne obračune "navijačkih grupa", neće ponoviti u skorijoj budućnosti. No, reakcija vlasti na svim nivoima u BiH je definitivno neophodna. Mora se nešto promijeniti prije nego što ponovo budemo oplakivali neki mladi izgubljeni život. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije