Nezavisni stav

Humanost ne poznaje vjeru

Da humanost ne poznaje granice, ali ni ime i vjeru pokazali su nam ovih dana hrabri muškarci koji se nimalo nisu dvoumili kada su vidjeli da je nečiji život ugrožen u vodi, već su hrabro priskakali u pomoć

Za jedan dan bili smo svjedoci dva takva herojska čina, koja su spasila dva života. Za Jajčanina Rifata Džanana nije bilo važno da li je u vodi grč uhvatio Sakiba, Stipu ili Marka, već samo da jedan život treba pomoć i odmah je snažno krenuo zamahivati prema njemu. Ispostavilo se da je spasio Srbina, tačnije vozača iz Srbije koji je slučajno prolazio pokraj jezera Đol i svratio da se rashladi. Sve su snimili kupači, a Rifatovo herojstvo ubrzo se našlo na internetu.

Dok sam razgovarala sa Rifatom, koji je inače dosad spasio mnogo života, a nagrađen je čak i zlatnom značkom što kao vatrogasac, što kao savjesni građanin, nekoliko puta mi je ponovio da u tekstu izostavim ime muškarca kojeg je izvukao iz jezera kako ne bi kasnije imao problem sa poslodavcem budući da je tad bio na dužnosti, ali su ga vrućina i umor natjerali da parkira vozilo i okupa se u Đolu.

Takav gest dovoljno govori o njemu kao savjesnom čovjeku, ali je to čak i izazvalo sumnju pojedinaca koji su komentarisali da je sve izmišljeno jer ne piše ime državljanina Srbije, iako je uz tekst objavljen i video-snimak.

Žalosno je što nam je svijest na takvom nivou da sva priča o herojstvu padne pod komentar "Zašto se ne objavi ime potencijalnog utopljenika?".

Isti dan borba za jedan život odvijala se i u Vrbasu, u Banjaluci, kada se Banjalučanin Dalibor Perišić umalo utopio, ali su se njegovi sugrađani Jovica Karać i Vujadin Savanović hrabro izborili da se to ne desi. Ni samom Perišiću nije jasno kako su ga sa 160 kg i u stanju šoka izvukli na tlo, ali im je vječno zahvalan.

Za spasioce život je bio najvažniji, a nisu odustajali čak ni kada su vidjeli da je i njihov život ugrožen.

Najvažnije je da su obje misije prošle bez većih posljedica, a mi možemo biti ponosni jer među nama ima još humanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije