Nezavisni stav

I poslije Kurte - Murta

Realisti koji su nakon općih izbora u oktobru 2014. predvidjeli da BiH i njene entitete (ili barem jedan), bez obzira "na neke nove političke vjetrove", očekuje nova mučna trakavica u vezi sa uspostavljanjem vlasti, očito se nisu prevarili.

Do koga je - ko bi mu ga više znao? Ili su oni surovi realisti, ili smo mi ostali nepopravljivo naivni, svi koji smo vjerovali da će jače uplitanje Brisela, Berlina i Vašingtona uroditi plodom i natjerati naše političare da se uozbilje.

Nisu, naime, Dragan Čović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović izuzetak od pravila koje je u BiH postalo naprosto podrazumijevajuće. U toliko poznatoj priči o "Kurti i Murti", omiljenoj igri naših političara "Sjaši da uzjašem", proces(i) uspostavljanja vlasti posljednjih desetak godina sveli su se na trgovinu, licitiranja, uslovljavanja, podmetanja, intrige i zablude... Najmanje su ozbiljan pristup odgovornih i zrelih ljudi, političara, koji bi se svojim odlukama i politikama morali staviti u službu naroda i građana koji su ih birali.

Međutim, kako u BiH ne postoji relevantan politički sistem i razvijena parlamentarna demokratija, jednako tako (ili toliko) našim političarima dozvoljavamo da nas, neokrznuti i nekažnjeni, iz godine u godinu vuku za noseve. A sve se, na kraju, svodi na skretanje pažnje. Pričama o "zastupljenosti", "osvojenom broju glasova", "odgovornosti prema biračima", "ugroženosti i majorizaciji", skreće nam se pažnja sa činjenice da je broj nezaposlenih u BiH dostigao alarmatnih 550.000. Da je životni standard prosječnog bh. građanina ispod granice dostojanstva. Da su nam se na ulicama namnožili predstavnici kockastih glava sa arsenalima oružja. Da ćemo ugledati svjetla Brisela samo ako ga turistički posjetimo. I da je potpuno neizvjesno ima li ova država uopće kapacitet za bilo kakav napredak.

Nešto će se, i to vrlo brzo, morati radikalno promijeniti, da nas ne bi progutao potpuni mrak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije