Nezavisni stav

Igrališta za huligane

U Bosni i Hercegovini zadugo nećemo vidjeti kako se na fudbalske utakmice odlazi porodično, kao što je slučaj u većini normalnih zemalja u kojima fudbal doživljavaju kao najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Navijači na ovim prostorima, posebno na bh. stadionima, već odavno su uzeli sebi previše prava, ne prezajući da u bilo kom trenutku prekinu utakmicu, prijete fudbalerima i funkcionerima klubova. U vikendu iza nas samo pukom srećom izbjegnuta je velika tragedija u Mostaru, gdje je pomoćnog trenera Sarajeva Muhameda Džakmića pri napuštanju klupe kamenom u glavu pogodio huligan.

Dan kasnije navijači u Tuzli su ušli na teren da se obručunaju sa svojim ljubimcima nakon poraza od Širokog Brijega, što su prethodno uradili navijači Željezničara na "Grbavici" nakon poraza od Zvijezde 09. Ovakvih slučajeva bilo je i ranije, a nažalost nagledaćemo ih se i u budućnosti, s obzirom na to da su kazne za teške oblike incidenata, u kojima vrlo lako može da padne mrtva glava, minorne.

Disciplinski organi uglavnom novčano kažnjavaju klubove, čiji navijači siju strah na tribinama. Više pažnje obraćaju na minorne stvari, kažnjavaju trenere zbog neprikladnog oblačenja, ne obraćajući pažnju na to što je danas rizično otići na stadion.

Veliki dio krivice što je to tako pripada i klubovima, čija su rukovodstva, iako je to javna tajna, uglavnom u dobrim odnosima (ili neće da se "kače") s navijačkim grupama, kojima se ispunjavaju svakave želje, a nerijetko im se dopušta i da sami učestvuju u odabiru upravljačkih struktura kluba. Popularno je u bh. okvirima tražiti od navijača i donacije za određene, ponekad i krupne radove na stadionima, pa "donatori" možda i zbog toga sebi za pravo kasnije daju mnogo više od realno dozvoljenog. Lijepo je kada se navijači organizuju pa nekom akcijom klubu pomognu i kada su u pitanju neke za klub samostalno neizvedive finansijske intervencije, ali svima mora biti jasno da time sebi niko ne kupuje imunitet za necivilizovano ponašanje. Nasilje nikada na sportskim dešavanjima (a ni van njih) ni po koju cijenu ne smije biti ignorisano i ovaj problem mora biti sistemski riješen na nivou države ili će sportska borilišta i dalje biti huliganska igrališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije