Nezavisni stav

Ima gasa, nema gasa

Ima gasa, nema gasa, problem je s kojim se građani BiH, posebno korisnici ovog energenta, suočavaju svake godine u zimskom periodu.

Čim zima i minusi dođu, zvaničnici potegnu pitanje snabdijevanja gasom, dugovanja i prijetnje da će građani, ali i privredni subjekti, ostati bez ovog energenta.

Iz "Energoinvesta", koji je dobavljač za BiH, kažu da su dugovanja prema isporučiocu "Gaspromu" velika, te da iznose oko 30 miliona KM.

Informacija da Bosna i Hercegovina može samo još jedan dan da se snabdijeva plinom objavljena je u novinama juče, a veliki broj građana počeo je da zove kompanije "BH gas" i "Sarajevogas" u strahu da će ostati bez grijanja u Kantonu Sarajevo, jer je snijeg pao, a i temperatura zraka.

Problem dugovanja za ovaj energent, nažalost, nije od juče, on traje već godinama, svi svima duguju, "Toplane" "Sarajevogasu", "Sarajevogas "BH gasu", a "BH gas" "Gaspromu".

Dugovi su višemilionski i teško da će se moći izmiriti. Ruski isporučilac gasa, firma "Gasprom", već je najavila obustavu gasa Ukrajini, a većina zemalja zapadnog Balkana snabdijeva se ovim energentom preko Ukrajine.

Ono što još više zabrinjava je činjenica da Bosna i Hercegovina nema prostor u kojem bi skladištila gas, tako da bi, bez obzira na to što je svaki put dosad "Gasprom" imao razumijevanja za bh. probleme, BiH moglo crno da se piše kada je u pitanju gas, jer obustavom isporuke Ukrajini, obustavio bi se i transport, tako da bi se građani Kantona Sarajevo mogli naći u velikoj neprilici, jer se većina grada grije na zemni gas.

Najveći problem su dugovanja "Sarajevogasa" prema "BH gasu", koja su premašila 60 miliona KM, tako da bi Sarajlije, i ako ne dođe do problema između Rusije i Ukrajine kada je isporuka gasa u pitanju, mogle ostati bez ovog energenta.

Dugovanja su velika i zbog toga i kompanija "BH gas" može imati problem jer neće imati sredstava da izmiri dugovanja ruskom isporučiocu "Gaspromu". I tako, zima je došla, a kako stvari stoje mogla bi biti dugačka, a domovi građana hladni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije