Nezavisni stav

Imate li dušu, poslodavci?

Vozač gradskog, nekoliko decenija starog autobusa, peškirom briše kapi znoja s čela i psuje dan kada je odlučio da crkavicu stiče za volanom krša kojem ne radi ni mehanizam za otvaranje šibera, a o klima-uređaju da i ne govorimo.

Pritišće kočnicu jer se ispred njega izvode radovi na putu i gleda na radnika koji na prokuvalom asfaltu drži tešku hiltovku i tetura se, kao da će se svaki čas srušiti.

Desno od obojice niče stambena zgrada i na njoj je kao u košnici - građevinci, s usijanim šljemovima na glavi, iznemoglo zarađuju svoju koru hljeba.

Dok njih trojica proklinju svoj život, njihovi poslodavci iz hladnih kancelarija, uz još hladnije napitke, kuju planove o tome kada će ići u svoje vikendice na Jadranu.

Ovako je ovih dana, za vrijeme nepodnošljivih vrućina u BiH, izgledao odnos gazda - radnik.

Malo ko se od poslodavaca odlučio da izgubi svoj planirani iznos zarade i tokom visokih temperatura vazduha, koje su "preskakale" i 40. podiok na termometrima, skloni ljude koji rade na otvorenom.

Svakodnevne apele ljekara, čini se, uopšte ne čuju oni kojih se to najviše tiče. Nema tog grada u BiH gdje se u posljednjih nekoliko dana nisu mogli vidjeti radnici kako se muče na tropskim temperaturama, iako na taj način rizikuju da ugroze svoje zdravlje, ali i život.

U ovakvim uslovima gotovo da je nemoguće obavljati i kancelarijski posao, u rashlađenim prostorijama, jer su ljudi neispavani i iscrpljeni sparinom koja je vladala, a kamoli na usijanom asfaltu ili građevini, gdje voda proključa.

Zaštita na radnim mjestima obaveza je poslodavaca, ali oni, očigledno, mnogo više cijene svaku zarađenu marku, nego one koji za njih rade i rizikuju da padnu od umora. Pohlepa je nadjačala obavezu da radnike sklone s paklenih vrućina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije