Nezavisni stav

Indeksa manje, odlazaka više

Generacije i grupe maturanata koje pristižu na univerzitete sve su malobrojnije, pa ne čudi podatak da u prvom roku pojedini državni fakulteti nisu ni približno ispunili kvote.

Ipak je iznenađenje da je na nekim studijima zainteresovanost drastično opala, pa je, na primjer, tako na učiteljskom studiju na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, gdje se godinama tražio indeks više, sada u prvom upisnom roku stiglo samo 18 prijava.

Iako je godinama među brucošima vladala pomama upravo za ovim zanimanjem, šta se to desilo da je stigao tako mali broj prijava, da li su konačno studenti shvatili da ne treba da se upisuju na fakultete sa čijom će diplomom u ruci godinama čekati posao u struci?

Slična situacija je i sa upisom i u srednje škole, gdje je ove godine u pojedinim regijama pokazana mala zainteresovanost za gimnaziju, iako su godinama bile gužve prilikom upisa i mnogi su željeli da sjednu u gimnazijske klupe.

Zanimljivo je da su i svršeni srednjoškolci, umjesto srpskog, na Filološkom fakultetu radije birali engleski jezik i književnost.

Budući brucoši odustaju od studiranja srpskog jezika najvjerovatnije i zbog velikog broja nezaposlenih iz te struke, ali da li ima neko zanimanja kojeg nema na Birou?

Evidentno je i da je svake godine manji broj studenata zbog pada nataliteta, ali i zbog odlaska cijelih porodica u inostranstvo u potrazi za boljim uslovima za život. I prvačića nam je sve manje.

Nadležni na fakultetima ističu da je mala zainteresovanost studenata za pojedine odsjeke zato što veliki broj odlazi da studira u inostranstvo. Mladi vide šansu u tome, jer vjeruju da ih onda tamo i poslije studija čeka dobar posao.

Među studentima ove godine velika zainteresovanost vlada za medicinu, jer ovi mladi ljudi se nakon završetka napornih studija i stečene diplome, sve češće odlučuju da ne ostaju u BiH, jer odlaze "pod sunce tuđeg neba", gdje se sigurno više cijeni i adekvatno nagrađuje kvalitetan stručnjak u bijelom mantilu.

Tako da je danas diploma medicinskog fakulteta u RS postala, prosto rečeno, karta za odlazak u bijeli svijet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije