Nezavisni stav

Iranski duh iz boce

Najnovija grupa tajnih dokumenata objavljenih na internet stranici Klintonove biblioteke u Arkanzasu, u kombinaciji s nekim ranije objavljenim dokumentima i memoarima, skoro da pruža podlogu za dobar špijunski triler s elementima ličnih sujeta, zavjera i neočekivanih zapleta u maniru najboljih holivudskih blokbastera.

Iako famozne iranske isporuke oružja Bošnjacima tokom rata već odavno nisu tajna, ni novi dokumenti nisu uklonili dilemu: ili je zaista Hrvatska bez aktivnog učešća Amerike pomagala dovlačenju iranskog oružja i za sebe uzimala trećinu, ili je američka uloga bila aktivna, ali neko pokušava zamagljivanjem činjenica cijelu priču skrenuti u nekom drugom pravcu.

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt tvrdi da je priču o aktivnoj američkoj umiješanosti u isporuke oružja BiH izmislio agent CIA stacioniran u Hrvatskoj kako bi pomogao Entoniju Lejku, savjetniku za nacionalnu bezbjednost Bila Klintona, da se otarasi svog rivala Ričarda Holbruka. Prema ovoj varijanti, igra koju je pokrenuo Lejk izmakla je kontroli kada je predsjednički kandidat, republikanac Bob Dol u eventualnoj umiješanosti Klintona u iranske isporuke oružja vidio za sebe šansu da ga oslabi uoči izborne kampanje. Istraga Kongresa koja je kasnije sprovedena pokazala je da je Klintonova administracija dala pogrešne instrukcije, ali da aktivna uloga SAD u isporukama oružja nije u potpunosti dokazana... 

Bilo kako bilo, možda je najveća pouka iz cijele priče transparentnost američkog sistema, koji ostatku svijeta može samo služiti kao primjer. Bilo da se radi o tajnim operacijama CIA, špijuniranju NSA ili zloupotrebama sistema, zahvaljujući zdravim institucijama, odgovornim pojedincima i hrabrim zviždačima, kritičnoj javnosti i profesionalnim medijima, istina uvijek izađe na vidjelo, prije ili kasnije. Volio bih kad bi se neke druge supersile mogle pohvaliti tim nivoom transparentnosti i javne odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije