Nezavisni stav

Islamistički fanatici

BiH je posljednjih godinu-dvije u svijetu izrazito "popularna" po svojim selefistima koji zakletvu odanosti polažu Islamskoj državi, čija je "specijalnost" odsijecanje glava i paljenje živih ljudi.

Naša velika sreća je to što je ogromna većina muslimanskog stanovništva u BiH miroljubiva i osuđuje ovu bezočnu zloupotrebu islama kao religije mira. Ali to nije dovoljno. Bošnjaci u BiH moraju učiniti više da pomognu da ovo zlo, koje, ipak, najviše šteti istinskim muslimanima, bude uništeno.

Takođe treba reći i ovo: Najveći dio odgovornosti za činjenicu da smo kao zemlja toliko "popularni" među islamističkim fanaticima snosi međunarodna zajednica tokom svog djelovanja u BiH. Oni su s pozicija uklonili ili strpali u zatvore sve Srbe i Hrvate koji su povezani sa ratom i ratnim zločinima. I neka su. Ali bošnjačke ratne strukture, koje su u crno zavile mnoge srpske i hrvatske porodice, ostavili su skoro potpuno netaknute. Dozvolili su da se bivši AID-ovci i ostali surovi gospodari rata dobro ugnijezde u svim, posebno bezbjednosnim strukturama, koji odozdo rovare i, što svjesno što nesvjesno, pomažu da se to malo, ali žilavo jezgro tog islamističkog zla i dalje širi.

Nešto malo je urađeno da se prekinu veze sa ekstremnim iranskim i saudijskim elementima, ali tek nakon što je u SAD izbio skandal da se tokom 1994. godine otvoreno pomagalo naoružavanje Armije BiH iranskim oružjem, dovođenjem iranskih "instruktora" i pružanjem "humanitarne" pomoći iz Saudijske Arabije. U čemu su oni "instruisali" i "pomagali" naše miroljubive muslimane, čija vjera nema ama baš ništa sa ekstremistima sa Bliskog istoka, vidimo nažalost tek sada.

Zato svi oni koji su tokom rata imali značajne vojne i političke uloge kod Bošnjaka moraju da budu sklonjeni, kao što su sklanjani Srbi i Hrvati. Jer ako neko misli da će oni koji su zlo doveli sada pomoći da se ono ukloni, grdno se vara. A cijenu za nečije zabijanje glave u pijesak plaćamo svi mi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije