Nezavisni stav

Iz krize u krizu

Najava revizije tužbe BiH protiv Srbije izazvala je najveću postdejtonsku krizu u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH konstantno upozoravaju da je odlučivanje o pokretanju revizije tužbe protiv Srbije ustavna obaveza Predsjedništva BiH, a ne nekih nevladinih organizacija i udruženja građana.

I dok Srbi ovo vide kao politički problem, Bošnjaci su ubijeđeni da sve treba prepustiti pravnicima i Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

U međuvremenu, dok se Srbi i Bošnjaci prepucavaju o nadležnosti, predstavnici hrvatskog naroda u institucijama BiH kažu da nisu za reviziju, mada su pri donošenju odluka uvijek suzdržani.

Da ovo i jeste najveća postdejtonska kriza koja bi mogla ugroziti i evroatlantske integracije, ali što je još i važnije ionako lošu ekonomiju u ovoj zemlji, zorno govori i prekidanje sjednice Predstavničkog doma BiH, zatišje u Vijeću ministara, te nemogućnost da se zakaže sjednica Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, održava konsultacije sa Sakibom Softićem, već sad bivšim agentom Međunarodnog suda pravde u Hagu, te s različitim pravnim ekspertima i predstavnicima nevladinih organizacija i udruženja.

Priča se kako bi odluka o reviziji trebalo da bude poznata danas, te da je u Vijećnici u Sarajevu zakazano savjetovanje velikog broja organizacija i pojedinaca, a uz pokroviteljstvo Bakira Izetbegovića, koji je i u toku jučerašnjeg dana imao konsultacije sa savjetnicima o tužbi.

I dok sve to traje, niko ne želi popustiti. Srpski predstavnici zabrinuti su za odnose u regiji, a Bošnjaci smatraju da je to stvar prava i suda, te da imaju pravo na pravdu.

Ponovo se "izvlače" mrtvi i koriste se za međusobna prepucavanja, a narod u međuvremenu čeka da se riješe razni ekonomski problemi, da se steknu uslovi za povećanje penzija, da se zdravstveni sistem unaprijedi i da se na koncu u realnom sketoru povećaju plate. Kako stvari stoje, našim političarima to nije bitno, ali je važno ubirati predizborne poene stvarajući vještačku krizu i koristeći žrtve za predizbornu kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije