Nezavisni stav

Izborni paradoks

Ko i odakle će krojiti sudbinu naroda u BiH ostaje da se vidi u narednom periodu, s obzirom na to da će pravo glasa na opštim izborima koji nam dolaze u oktobru imati i oni koje popisivači nisu zatekli kod kuće, a koji, ako je vjerovati ličnoj karti, žive u BiH.

Dugo očekivani popis koji je konačno trebalo da razriješi neka pitanja samo je otvorio mnogo novih, dok je kvalitetnih odgovora na nebuloze sa kojima se srećemo u predizbornom procesu sve manje.

Malo ko u državi može objasniti kako u pojedinim opštinama može glasati više ljudi nego što je posljednji popis pokazao da ih tu stvarno živi, te kako negdje maloljetne djece gotovo da nema.

Niko ne može ni da pojasni gdje su desetine hiljada građana koji imaju ličnu kartu u BiH, a koje popisivači nisu opazili, pa građani s pravom mogu da pitaju koliko će ovi izbori biti fer i pošteni, i koliko će oni uopšte imati uticaja na rezultate.

Ovi problemi i nesklad su uočeni i odmah nakon što su objavljeni preliminarni rezultati popisa, ali se niko za godinu dana nije potrudio da napravi ozbiljnu analizu, tako da se u oktobarske izbore ulazi sa mnogo sumnji u vezi s izbornim procesom.

Statističari se kunu kako je popis pokazao stvaran broj građana u državi, dok nevladina udruženja smatraju kako je upravo on napravio svu zbrku jer je promašen, pa ni oni ne mogu da objasne paradoks sa kojim se ulazi u izbore.

Često se biračima zna prebaciti kako su sami krivi za vlast koju biraju, ali kad se sve malo bolje sabere i pogleda, možda i nije baš tako.

Poredeći popis i biračke spiskove računica pokazuje kako će oko 85 odsto građana imati pravo glasa na sljedećim izborima, iz čega se može zaključiti da smo gotovo svi sazreli za jesen koja nam dolazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije