Nezavisni stav

Izgubljen vaspitni kompas

Hormoni su toliko udarili u glavu dobojskim srednjoškolkama da više ne znaju šta rade. Razlozi za njihove međusobne obračune su toliko banalni da zreloj osobi ne ulazi u glavu da se zbog veličine grudi, kilaže, odjeće koju nose ili šminke može toliko "zakuvati", pa se onda u pomoć pozivaju roditelji i ostala rodbina.

Nije više ovdje bitna samo Ekonomska škola, to se ne dešava samo u ovoj obrazovnoj ustanovi, s tim se profesori susreću u svih šest srednjih škola u Doboju, ali i šire. I to, nažalost, svakodnevno, ali, eto, ova dva slučaja su zahvaljujući "zabrinutim roditeljima" dospjela u javnost, koja sada na društvenim mrežama ima o čemu raspravljati. Inače, Ekonomska škola dijeli isti objekat sa još tri škole, u kojima takođe ne manjka skandala, poput onog kada su golišave fotografije profesora Saobraćajne i elektro škole dospjele u javnost. I u Gimnaziji, koja bi trebalo da je imuna na vršnjačko nasilje, takođe se svojevremeno dogodio incident, zbog kojeg je učenik završio u bolnici.

Ali, da se vratim na moju temu... Ne samo da su "napaljene" klinke pošandrcale, no su im izgleda i roditelji izgubili kompas. Dolazak majke u školu s namjerom da se razračuna sa drugaricom njene kćerke je za mene neviđeni skandal. Ne sporim da roditelj treba da zaštiti dijete, ali mora ga prvo vaspitati. Uzgred, ako su učenici maloljetni, roditelji treba da riješe njihove nesuglasice ili u školi u saradnji sa pedagozima, psiholozima i ostalim stručnim saradnicima ili izvan škole. Ne sigurno na školskim stepenicama, okruženi desetinama đaka koji su mogli da odaberu stranu i da navijaju. Još gori mi je slučaj ujaka kojeg je u pomoć pozvala učenica, a koji je još i ćuškao njenu drugaricu. Pa, šta bi se desilo da svaki đak nakon prepirke u razredu pozove majku ili oca da mu pruži podršku? To bi bila sveopšta makljaža. Kakvi roditelji, takva im i djeca. Tako bi se mogla opisati zbivanja u školama, koje izgleda više ne obavljaju svoju vaspitnu dužnost. Onu obrazovnu valjda izvršavaju. I roditelji su se prilično opustili, pa školi žele prepustiti zadatak koji je prirodno njihov, da svoju djecu učine ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije