Nezavisni stav

Izrugivanje "pravdom"

Baviti se formom, a ne suštinom uhodana je lingvistička shema gotovo svih bh. institucija u korespondenciji sa sredstvima javnog informiranja onda kada mediji naslute da u poslovanju neke od njih i nije baš sve tako čisto. Najblažim rječnikom rečeno.

Ni Ministarstvo pravde FBiH nije izuzetak od tog pravila, koje je postalo naprosto podrazumijevajuće. Vi ih nešto pitate, a oni vam na to ne odgovore, već vas zavlače i bukvalno formaliziraju stvari, pokušavajući vas skrenuti sa suštine problema. Ukoliko ste nešto iskusniji i promišljatiji, može se desiti da i istrajete. Ukoliko to, pak, niste, institucije u tim dvobojima po pravilu izlaze kao pobjednici. Najžalosnije je, međutim, što se ni u jednoj ni u drugoj varijatni ne možete pouzdati u pravnu državu da će pravovremeno reagirati.

I ovo može biti primijenjeno na stotine bh. institucija. U konkretnom slučaju, najsvježiji primjer je Ministarstvo pravde FBiH, koje je raspisalo međunarodni tender za, zamislite, posuđivanje opreme za elektronski nadzor osuđenika?! Ovaj aranžman poreske obveznike u FBiH koštat će vrtoglavih 5,1 milion KM, a kada trogodišnje rentanje istekne onda "Jovo nanovo".

I da ne bismo zaboravili, vrlo je bitno naglasiti da se već vodi istraga o prethodnom spornom aranžmanu "kupovine" elektronskih narukvica, sa prvoosumnjičenim na istražnoj listi u liku samog ministra Zorana Mikulića.

Tako dolazimo do suštine problema. Kada ovu instituciju, koja treba da bude utjelovljenje pravne države, pitate zašto, pobogu, oprema nije kupljena, već tek iznajmljena, odgovoriće vam nesuvislo da je to "zbog potrebe za bržom realizacijom osuđujućih presuda" (?!) pa će vas onda nastojati ubijediti da takva oprema "zastarijeva u roku od tri do pet godina".

Pravna država i ovoga puta, ukoliko želi, može vrlo lako provjeriti šta je u pozadini ovog suludog aranžmana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije