Nezavisni stav

Izvinite zbog prekida programa

Sjećate li se ratnog i postratnog perioda, kada su nam TV stanice, zbog objektivnih problema, gotovo svakog dana, umjesto slike i zvuka, emitovale pahulje, a potom i obavještenje u kojem je pisalo "Izvinite zbog prekida programa"?

Danas imamo mnogo više izbora kada je riječ o kanalima, ali je signal u brojnim ruralnim naseljima, ukoliko niste pretplatnik nekog kablovskog operatera ili nemate satelitsku antetnu, toliko loš da jedva možete da raspoznajete šta u stvari prikazuju.

Konkretno, u selu u kojem žive moji roditelji na običnu antenu mogli su da "hvataju" tek dva programa, a na oba su lica bila kao zaštićeni svjedoci. Kockica do kockice! A slika "igra" lijevo-desno. Drži, ne daj!

Morali su da odriješe kesu i plaćaju uslugu "kablovska preko satelita", a uz to im redovno stiže i račun za RTV taksu. Ukupno, oko 25 maraka. Dakle skoro pa dvije dnevnice moje majke. Dabome.

A, ove naše neradnike, koji sjede u foteljama za masnu platu, ne dotiče patnja običnih smrtnika. Dočekaćemo za manje od mjesec dana, tačnije 17. juna, da BiH bude jedina država u okruženju koja neće preći na digitalno emitovanje TV programa.

Logično, pošto kasnimo s digitalizacijom, veliki broj domaćinstava mogao bi ostati bez signala. Džaba će im biti ma koliko okretali antenu na krovu.

I to nije sve. Jeste li znali da, kada nam digitalizacija zaživi, opet nećete imati program ako nemate prijemnik HD rezolucije? Niste, naravno, jer vas o tome niko nije obavijestio.

Eto ga, novi udar na džepove, ako se država ne isprsi, te poput Hrvatske, koja je svim građanima, redovnim pretplatnicima RTV takse, omogućila besplatan uređaj koji podržava digitalni signal. U šta sumnjam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije