Nezavisni stav

Javni poziv na ubistva

Dvadeset četiri sata nakon što je na Facebook profilu izvjesnog Borisa Dodika, građanina BiH s prebivalištem u Berlinu, osvanuo otvoreni poziv na likvidaciju vodećih političara iz RS - "proglas" je skinut, ali je profil ostao.

Otvoren, pravi domaćinski, pogotovo za sve koji bi da istraže ko je Boris Dodik, šta su njegove istinske namjere, odnosno da li je ovo bila samo jedna opasna predstava za javnost, koja je na kraju otišla predaleko?

Da li je spletom okolnosti neko hakirao profil Borisa Dodika, ili je, ipak, posrijedi samo to da je dotičnom gospodinu, užoj javnosti poznatom i po YouTube uratku "CIK broji, a ja se kupam", prijeko neophodan razgovor sa profesionalnim terapeutom?

Mnogo je pitanja na koja zasad nema odgovora. Međutim, javni poziv na likvidaciju Milorada Dodika, Mladena Bosića, Ognjena Tadića, Igora Radojičića, Nebojše Radmanovića, Marka Pavića i Petra Đokića jedna je od dosad najbrutalnijih metoda zloupotrebe društvenih mreža za lični obračun sa političarima čiji javni rad, nesumnjivo, podliježe i javnim kritikama.

No, ovo je već iznimno opasni teren i pogodno tle za induciranje mržnje i nasilja, nešto što moramo glasno osuditi, a država sankcionirati. U protivnom, ako bi i ovakve stvari, dakle, online pozivi na likvidaciju ljudi koji samim svojim funkcijama utjelovljuju vlast, prolazili tek tako, što bismo onda tek mogli očekivati mi, "obični smrtnici"?

Ovo bi se društvo opasno približilo stanju anarhije. Društvene mreže bi, iz prvobitno zamišljenih "okupljališta" za sticanje novih prijateljstava i potragu za starim, do kraja evoluirale u retrogradne, nasilne internet servise za istjerivanje najgorih ljudskih poriva i propagiranje nasilja i mržnje.

U ovom slučaju iznimno je značajno, društveno odsudno, napraviti pravu mjeru, granicu između ljudskih sloboda i neophodnosti predupređivanja događaja kakve Boris Dodik priželjkuje. Upravo iz razloga da ovi koji nam vladaju takve stvari ne bi koristili za uvođenje novih totalitarizama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije