Nezavisni stav

Javnost i bezvizni režim

Zvuči nevjerovatno, ali Bosna i Hercegovina ispunila je sve obaveze iz "mape puta" za viznu liberalizaciju. Tačnije, u protekle četiri godine BiH je uspjela sprovesti 128 obaveza koje je preuzela.

Vizna liberalizacija dokaz je da naši političari samo pod pritiskom i na insistiranje  javnosti mogu uraditi nešto korisno i dobro za sve i siguran sam da nije bilo tog pritiska 2008. i 2009. godine, ni dan-danas u zemlje Evropske unije ne bismo mogli putovati bez viza, već bismo i dalje stajali u kilometarskim redovima ispred ambasada i čekali na vizno odobrenje da možemo negdje otići.

Građane ne interesuje ono od čega nemaju direktne koristi, političare još manje. Tako je sa gotovo svim obavezama BiH prema EU.

Zamislite samo da javnost, odnosno obični, mali čovjek u svim krajevima BiH traži da se riješi presuda "Sejdić i Finci" ili mehanizam koordinacije, da na tom insistira i da svakodnevno postavlja pitanje na tu temu. Šta mislite da li bi ta pitanja do sada bila riješena? Ubijeđen sam da bi, i to na način da nikome ne bude nanesena šteta, a da svi od toga imaju "koristi". Političari glasove, a narod kandidatski status, šta god to značilo.

Ukoliko želi dobro BiH, građanima RS i FBiH, Evropska unija mora da promijeni taktiku i da umjesto što "pritiska" političare, prijeti nekim virtuelnim finansijskim sankcijama, intenzivno edukuje širu javnost o tome šta je EU i šta obični građanin dobija time što će njegova zemlja jednog dana postati članica EU.

Političari u BiH najviše se boje naroda i samo pod njegovim pritiskom mogu uraditi sve. Problem je u tome što narod u BiH još ne shvata da se od nacionalizma ne živi, već da služi za uhljebljenje pojedinaca i bogaćenje njihovih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije